Stredajšia epizóda obľúbenej relácie Na nože priniesla nečakané vyvrcholenie. Jej hlavná hviezda šéfkuchár Martin opustil natáčanie v reštaurácii vôbec po prvýkrát predčasne. Nahnevali ho totiž praktiky, do ktorých majiteľ nútil svojich zamestnancov.
Martin Novák zavítal do reštaurácie Pekidors sídliacej na malebnom brehu jazera v obci Michal na Ostrove v dunajskostredskom okrese, aby jej pomohol vymaniť sa z nepriaznivej situácie, ktorá začala pandémiou. Kedysi obľúbený podnik totiž odvtedy pravidelne zíval prázdnotou.
Komplikácie nastali už na začiatku, keď Martin po príchode našiel reštauráciu prázdnu a zamknutú. Neskôr sa dovtípil, že v pondelky mávajú zatvorené. Podarilo sa mu však skontaktovať s majiteľom, ktorý povolal zamestnancov do práce, a šéfkuchár tak mohol začať prísnym okom skúmať pomery v romantickej reštaurácii.
Martin si hneď všimol jednu skutočnosť, ktorá často u reštaurácií neveští nič dobrého – obrovské množstvo položiel v jedálnom lístku. To totiž väčšinou znamená veľké skladové zásoby bez záruky čerstvosti. Frekvencia používania mikrovlnky personálom jeho obavy len potvrdila.
Prvý väčší šok prišiel už s polievkou - pristál mu totiž pod nosom vývar, v ktorom si bez hanby plával vlas. Vrhol sa teda radšej na druhý chod, ktorý ho tiež príliš neohúril. Steak bol totiž podľa neho príliš prepečený s omáčkou z polotovarov.
Šéfkuchár sa následne vybral do zákulisia podniku, kde bol opäť nepríjemne prekvapený zlým stavom kuchyne a skladov. Medzi najzávažnejšími hygienickými pochybeniami vypichol prepálený olej, pomiešané suroviny, ale aj množstvo špiny. Tie ich nechal napraviť, aby mohli na druhý deň ponúknuť nové testovacie menu. Netušil, že najväčší šok ho ešte len čaká.
Jablkom sváru v novom menu sa stala gaštanová polievka. Tá sa v záťažový deň vypredala ako prvá, majiteľ však vymyslel jednoduché riešenie. „Tuto ešte máš polievku. Pridať smotanu. Prevariť. Však tam máš ešte štyri porcie. Preboha,“ komandoval kuchára Lajoša. Nakoniec svoj odhad ešte mierne upravil a od kuchára žiadal vytvorenie rovno šiestich porcí.
V tom momente stratil Novák všetky zvyšky trpezlivosti. „Úplne zo zvyšku, ktorý zostal v kastróli na umývanie, idú urobiť šesť polievok,“ zhrozil sa a s počudovaním pozoroval, ako personál bez slova splnil majiteľove pokyny. Podľa Martina však už nešlo o tú istú polievku, ale len prevarenú smotanu.
„Ak túto polievku dáš von, tak odchádzam do p*če,“ nedával si servítku pred ústa. Majiteľ si však stál za svojim, a šéfkuchárovi tak neostalo nič iné, než odísť. „Ak mieni majiteľ svojich hostí takto klamať, ja súčasťou takéhoto niečo nebudem,“ vyjadril sa neskôr. Do prevádzky sa dokonca ani nevrátil udeliť jej hodnotenie, ako to po mesiaci zvykne. Stalo sa to vôbec po prvýkrát v histórii relácie.
Zvyšky gaštanovej polievky, z ktorých mal kuchár vykúzliť 6 porcí.