Polhodinku na obed každý rád využije v meste, parku alebo v obľúbenej reštaurácii. Každoročne sa však ceny za obedové menu dvíhajú. Dnes je úplne bežné, že v niektorých krajoch zaplatíte za menučko aj desať eur.
Najvyššie sumy za obedy platili podľa posledného prieskumu v prvom štvrťroku 2024 ľudia v Trnavskom kraji. Tí zaplatili v priemere 9,60 eura. Tento región zaznamenal zároveň najvyšší medziročný nárast platieb. Vyplýva to z najnovších dát TRC indexu spoločnosti Edenred, píše portál tvnoviny.sk. Do platieb stravovacou kartou sú zarátané vždy celé sumy za jedlo, občerstvenie alebo kávu.
Druhým najdrahším krajom je Košický kraj, kde za obedové menu dáte v priemere 9,07 eura. Treticu uzatvára Banskobystrický kraj, tam sa za obed platí približne 8,88 eura. Bratislavský kraj skončil prekvapivo na šiestom mieste.
„Je evidentné, že ceny potravín a jedál neklesajú, ba naopak. Aj preto odporúčame zamestnávateľom, aby namiesto minimálneho stravného, ktoré je stanovené na 5,85 eura, využívali možnosť prispievať zamestnancom na stravu optimálnou výškou stravného v hodnote 7,80 eura, pretože kvalita stravovania ovplyvňuje pracovný výkon aj zdravie zamestnancov,“ povedala pre tvnoviny.sk Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred.
Cena za obed | Kraj |
---|---|
9,60 eura | Trnavský kraj |
9,07 eura | Košický kraj |
8,88 eura | Banskobystrický kraj |
8,52 eura | Žilinský kraj |
8,30 eura | Nitriansky kraj |
8,23 eura | Bratislavský kraj |
8,20 eura | Prešovský kraj |
7,69 eura |
V roku 2023 bol najdrahší obed v Košickom kraji, kde zaň zamestnanci platili v priemere 8,81 eura. Nasledujú Trnavský (8,76 eura), Prešovský (8,42 eura), Žilinský (8,40 eura), Banskobystrický (8,37 eura), Nitriansky (8,18 eura), Bratislavský (8,02 eura) a Trenčiansky kraj (7,53 eura).
„S rastom cien môže zamestnávateľ pomôcť svojim zamestnancom napríklad zvýšením príspevkov na stravné alebo inými nefinančnými benefitmi. Naše prieskumy dokazujú, že zamestnanci, ktorí cítia, že sa zamestnávateľ o nich stará, sú lojálnejší, pracujú lepšie a nepomýšľajú na zmenu práce,“ dodala Bachratá.