VIDEO: Mladík bez istenia lezie po Hlohovskom komíne v Drôtovni. Neopakujte po mne, apeluje na ostatných


Foto: VIDEO: Mladík bez istenia lezie po Hlohovskom komíne v Drôtovni. Neopakujte po mne, apeluje na ostatných Foto: Martin Hájek

Čo považujete za adrenalínový šport či zážitok? Pre niekoho to jej skok z mosta, lietadla či jazda na rýchlom aute. Pre jedného mladého muža vystupujúceho na YouTube pod menom Penco25 to je lezenie po vysokých budovách či iných objektoch.

Na facebookovej skupine Fraštačanov tento mladý muž pritom uverejnil jedno zo svojich videí, v ktorom lezie na Hlohovský komín bývalej Drôtovne bez akéhokoľvek istenia. Pod príspevkom sa okrem pozitívnych komentárov však objavili aj tie negatívne. „Odvaha a zároveň hazard, ale dík za ten pohľad,“ napísala Ingrid. „Som za to, že ľudský život nestojí za takýto výhľad!!!“ komentovala príspevok Soňa.


„Chalan chcel ukázať ľudom aké krásne je tu naše okolie lebo 90% ľudí ste pos*atí tam vyliezť a samozrejme Fraštacká sedlač sa zase chytá slovíčok a hejtuje, miesto toho aby ste pozreli krásny výhľad. Obyvatelia mesta a chovanie jak najväčší sedláci niekde z osady. Chalan tam dal taký popis kvôli tomu, aby varoval deti, že sa tam nemajú štverať ak by sa tam dostali a aj to je zle a budete tu riešiť či je profesionál alebo nie je. Je dospelý človek a je na ňom čo bude robiť keď ho to baví nech to robí. Sústreďte sa na pointu čo chcel autor povedať a nie zas všetci profesori fyziky, bezchybný ľudia najmúdrejší na svete všetko vedia všade boli každému radia najlepšie omg,“ komentoval príspevok ďalší užívateľ.

S Martinom, ktorý na YouTube vystupuje ako Penco25, sme sa aj skontaktovali a odpovedal nám na niekoľko otázok.

Ako dlho sa venuješ lezeniu?

Fú, to ani neviem. Už od mala som babke na strechu liezol, nejak ma to prilákalo samé ako keby som sa preto narodil.

Čo bolo prvé miesto, kam si vyliezol?

Komín v Bošanoch, ktorý má okolo 100 metrov. Bol to aj dobrý adrenalínový zážitok, keďže som šiel liezť na komín prvýkrát.

Používaš pri lezení aj niečo na istenie?

Nie nič, nebol by to kvalitný urban climbing.


Aké pocity v tebe prevládajú pri lezení? Nebojíš sa?

Nie vôbec, práveže naopak. Vtedy sa cítim fajn nemám strach z výšok a milujem výhľady.

Stala sa ti pri lezení nejaká nehoda? Prípadne si mal niekedy na mále?

Áno, napríklad keď som bol v Trnave na cukrovarskom komíne. Liezol som ho zvnútra pretože tam bol rebrík menej zhnitý. V asi 100 metrovej výške sa začal vyťahovať rebrík zo steny a myslel som, že sa zrútim dole. Je to aj natočené na mojom YouTube kanáli.

Ako si sa v tomto prípade zachoval?

Nepohol som sa chvíľu upokojil sa a liezol opatrnejšie ďalej.

Chodievaš liezť sám či aj s niekým?

Radšej sám, pretože keď idem s nejakým kamarátom, tak sa bojím o neho viac ako o seba, potom som viac zbytočne vystresovaný. Ale keď je to niekto ako napríklad Peťo (SK Adventures) alebo Shiey tak viem, že to robia dlho a vedia čo robia ako ja.

Ako na to reagujú ľudia okolo teba? Prípadne nejaký tvoji sledovatelia?

Tak mojich sledovateľov to len baví inak by to nepozerali podľa mňa. Ale sú aj takí starší ľudia, čo píšu, že by boli najradšej keby skončím v base.

Kam by si chcel raz vyšplhať?

Jednoznačne vysielač Kamzík v Bratislave. Ale tam je veľmi silné žiarenie to len keby sa nejak vyplo alebo neviem, proste zatiaľ je to nemožné.