Ficov atentátnik chválil Slovenských brancov, písal aj o bezočivých cigánoch. Odrazu otočil a protestoval proti nemu


Foto: Ficov atentátnik chválil Slovenských brancov, písal aj o bezočivých cigánoch. Odrazu otočil a protestoval proti nemu Foto: FB Slovenskí Branci

Páchateľ atentátu na premiéra Roberta Fica v Handlovej v roku 2016 udržiaval kontakty s polovojenskou organizáciou Slovenskí branci. Spolok, ktorý združoval mladých ľudí sa netajil náklonnosťou k Putinovmu Rusku. Podľa ministerstva vnútra mala skupina väzby na extrémizmus a extrémistické subjekty.

„Ich prvoradou úlohou je ochrana obyvateľov, krajiny, tradície, kultúry – sú to vlastenci. Ja tým mladým chlapcom a dievčatám verím a vyjadrujem im verejnú podporu.“ Tento výrok z roku 2016 je doteraz verejne prístupný na Facebookovom profile organizácie a mal by patriť Jurajovi Cintulovi, ktorý je v príspevku označený ako „básnik, spisovateľ, publicista.“

Slovenskí branci v roku 2022 oznámili ukončenie činnosti. Bezpečnostný analytik Daniel Milo hovorí, že zatiaľ chýbajú informácie, že páchateľ atentátu sa priamo podieľal na činnosti organizácie. „Skôr si to vzhľadom na jeho vek neviem celkom dobre predstaviť.“

Kniha o bezočivých cigánoch

V roku 2015 vyšla autorovi Jurajovi Cintulovi kniha Efata. Stránka Databáza kníh ju inzeruje týmto textom: „Toľko bezočivých cigánov v Európe, ako je dnes, ešte nikdy nebolo. Ale oni dobre vidia a vedia ako využívať sociálne systémy krajín.“ Knihu vydali levické tlačiarne v počte 200 kusov, má 262 strán a vyšla v češtine.

Juraj Cintula napísal aj niekoľko básnických zbierok. Prístupné sú napríklad básne V snách, Svätá povinnosť, alebo Neplačem. Súčasťou básne V snách sú aj tieto slová:

“V snách hľadala ma polícia.
V snách snoval som vzbury.
V snách pikle som kul, bunky zbíjal.
V snách zapaľoval som pochodne.
Iba v snách. Po papuli päsťou pánov som bil.”

Kontakty s Maticou Slovenskou

Juraj Cintula v roku 2005 v Leviciach spoluzakladal Literárny klub Dúha. Tento spolok nadviazal spoluprácu aj s Maticou Slovenskou. V roku 2019 napríklad organizovali spoločné vianočné podujatie, kde sa čítala próza, poézia, či spievali vianočné piesne.



Zdroj: Týždeň


V apríli protestoval proti Ficovi

Atentátnik však zrejme v priebehu času menil svoje postoje a názory. 24. apríla tohto roku sa objavil na proteste pri rokovaní vlády v Dolnej Krupej. „Hŕstka protestujúcich, medzi ktorými bol aj Cintula, kričala slová ako „Nech žije Ukrajina“, „Zradcovia“ alebo „Dosť bolo Fica“. Mali aj transparenty na podporu RTVS,“ uvádza TV Markíza.

V uniknutom videu spomína RTVS a Mazáka

Po atentáte sa na verejnosť dostalo video, ktoré za zatiaľ neznámych okolností malo byť natočené s páchateľom.

„Veď sú likvidované masmédiá, prečo RTVS… Mazák je prečo vyhodený z funkcie?“ Odpovedá na videu muž, ktorý sa podobá na atentátnika na otázku, prečo čin spáchal.

Z hľadiska toho, čo sa zatiaľ dostalo na verejnosť o predchádzajúcich postojoch atentátnika, ide o zaujímavý obrat. Všimol si to aj známy aktivista Nikita Slovák.

„Cely život si russofil, chodíš rečniť do Matice, vydáš  rasistickú knihu o Rómoch v Spolku slovenských spisovateľov kde je Michelko, Čarnogursky a Murin, kandidujeś za Ľudovu stranu Andreja Hlinku, obdivuješ slovenských brancov a na sklonku života ideš so zbraňou protestovať proti politike vlády,“ napísal na sociálnej sieti.