„Robo, poď sem,“ vykríkol atentátnik a vystrelil. Čo v Handlovej zlyhalo? Naozaj s raneným Ficom zablúdili?


Foto: „Robo, poď sem,“ vykríkol atentátnik a vystrelil. Čo v Handlovej zlyhalo? Naozaj s raneným Ficom zablúdili?

Streda 15. mája 2024 po 14. hodine popoludní. Ruch na námestí malého baníckeho mesta Handlová naznačuje, že tento deň je niečím iný, ako ostatné. V kultúrnom dome v blízkosti námestia sa len pred malou chvíľou skončilo výjazdové rokovanie vlády.

Premiér Robert Fico vychádza po tlačovke z budovy a tak, ako to zvykne robiť aj inde, zamieri k hlúčiku ľudí, ktorí chcú vrcholných politikov vidieť alebo sa s nimi v krátkosti porozprávať. Námestie je plné policajtov a verejnosť stojí za zábranami. Pár krokov za premiérom kráčajú jeho ochrankári.

Fico sa rýchlym krokom blíži ku kovovým zábranám, ľudia za nimi pristupujú k miestu, kam smeruje premiér. V tom sa z davu ozve: „Robo, poď sem!“ a smerom k premiérovi sa cez ľudí prediera starší muž. Keď sa dostane takmer k zábrane, začne na premiéra strieľať.

„Ochrankári boli upozornení, keď páchateľ na premiéra zakričal, a mali vyhodnotiť, či išlo o prívrženca, alebo odporcu,“ upozornil na prvý moment, kedy mala ochranka spozornieť, bývalý šéf úradu na ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník pre TV JOJ. „Akonáhle dotyčný zakričal, už mali byť operatívci pri ňom a sledovať jeho oči a ruky.“

Mali preveriť dav

Prvá chyba v ochrane bezpečnosti predsedu vlády však nastala podľa bývalého policajného prezidenta a šéfa Lynx Komanda Štefana Hamrana už v momente, keď prišlo rozhodnutie, že Fico pôjde medzi ľudí. Mali sa totiž medzi nimi pohybovať policajti v utajení, ktorí by mali prehľad, či z davu premiérovi nehrozí nebezpečenstvo.

„Sú tam na to, aby preverili, či v dave nie je niekto, kto by mohol zaútočiť. Mali by vykonávať typológiu ľudí v dave a odhaľovať riziká. Kto sa správa agresívne, kto sa správa podozrivo, kto robí pohyby, ktoré sú definované ako nebezpečné,“ upozorňuje Hamran pre Bratislavak.sk.

Zdroj: TV Markíza

Chýbali zdravotníci

Zo záberov z atentátu sa dá presne určiť, že útočník vystrelil päťkrát. Premiéra trafil do brucha, hrude a pravdepodobne do ruky. „Zranenia premiéra sú evidentne vážne. Mala mu byť hneď poskytnutá prvá pomoc. Prečo s ním okamžite neodišli do najbližšej nemocnice?“ pokračuje Štefan Hamran.


Na mieste evidentne nestála sanitka, resp. vozidlo záchranárov, ktoré by ihneď odviezlo predsedu vládu do nemocnice a už v aute mu záchranári mohli poskytnúť prvú pomoc. Ochrankári namiesto toho Fica naložili do vládneho auta, ktoré vzápätí opustilo miesto činu.

„Keď je zranená chránená osoba a žiadny ochrankár, a chránená osoba bojuje o život, tak nemôžeme hovoriť, že to bol úspešný zákrok,“ upozorňuje Juraj Zábojník. „Dostávam informácie, že pri prevoze premiéra boli zmätky. Že išli do nejakých uličiek, potom sa otočili, poblúdili. Nebola zmapovaná celá úniková trasa.“

Juraj Zábojník tiež tvrdí, že premiéra neodviezli hneď do nemocnice, ale na kliniku pre starších ľudí. „Kde bola záchranná služba? V minulosti museli byť k dispozícii zdravotné vozidlá, kde sú všetky prístroje, lekári. Pýtam sa, kde boli?“ Dodal tiež, že ochrankári by mali disponovať rovnakou krvnou skupinou ako chránená osoba, aby boli schopní v prípade nutnosti okamžite darovať krv.

Zdroj: TV Markíza

Ochrankári sa nevenovali len Ficovi

Štefana Hamrana zaujal aj ďalší moment. Jeden z ochrankárov sa od predsedu vlády vzdialil a priblížil sa k útočníkovi, ktorého už na zemi pacifikovali policajti. Považuje to za ďalšiu chybu. Miesto incidentu musíte opustiť okamžite, aby nedošlo k ďalšiemu incidentu. V tej chvíli totiž neviete, či útočník, hoci je spacifikovaný, nemá komplicov. Oni sú ochrankári predsedu vlády a majú ho na starosti. Majú sa venovať iba jemu.“

Na mieste podľa Hamrana vládol chaos a ochranka situáciu nezvládla. Útočník sa bez problémov priblížil k premiérovi, vystrelil až päťkrát, ochrankári na streľbu nereagovali adekvátne, na mieste chýbala sanitka, ochrankári pri prevoze premiéra do nemocnice v Handlovej blúdili…

„Premiéra nikto neprekryl telom, niektorí ochrankári odskakovali, akoby sa báli, že sa im niečo stane,“ vyratúva chyby pri zákroku Juraj Zábojník. „Ochranca musí byť pripravený aj zomrieť. Nie váhať, či sa postaví pred premiéra, alebo nie. Bude sa to musieť prešetriť.“

Okolnosti atentátu a postup bezpečnostných zložiek už vyšetruje policajná inšpekcia, ktorá zároveň začala trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu