FOTO: Minulý víkend sa konala prehliadka Trnavského Cukrovaru. Návštevníci ostali zhrození


Prehliadka Trnavského Cukrovaru. Obyvatelia mesta sú zhrození

FOTO: Minulý víkend sa konala prehliadka Trnavského Cukrovaru. Návštevníci ostali zhrození
Galéria: 9 fotiek
Foto: FB/Trnava moje mesto

Uplynulý víkend sa v Trnave konalo množstvo podujatí. Medzi inými aj prehliadka cukrovaru, ktorej sa mohol ktokoľvek zúčastniť a nazrieť, ako to v ňom teraz vyzerá.

Hoci by si niekto povedal, že pôjde o super zážitok, fotografie z akcie svedčia o tom, že mnohí ostali zaskočení a sklamaní. Na snímkach, ktoré sú uverejnené na facebookovej skupine Trnavy možno vidieť, v akom zlom stave sa skutočne Trnavský Cukrovar nachádza a čo mali možnosť návštevníci počas prehliadky vidieť.


FB/Trnava moje mesto

Na príspevok reagovali aj mnohí obyvatelia mesta, podľa ktorých je cukrovar aktuálne smutným miestom. „Smutný pohľad, prečo to niekto dovolil, takto zdevastovať,“ komentovala Janka. „Strašne… taký obrovský a úspešný podnik že takto dopadol,“ napísala Renáta. „Úžasné priestory, dúfam že to niekto krásne porobí,“ komentovala príspevok Ola. „Nechali to riadne zdevastovať a aký to bol parádny cukrovar,“ uviedla v komentári Božena.



FB/Trnava moje mesto

Príspevok komentoval aj Ladislav, ktorý v ňom prispel kúskom histórie: „Má dlhú históriu a za posledné roky až smutný pohľad za tých zhruba 180 rokov, keď to živilo ľudí už za monarchie… Na tú dobu v horných Uhrách asi najväčší cukrovar v Uhorsku. Vtedy však ľudia mali trochu iný vzťah k niektorým veciam ako dnes… Veľkú zásluhu mali však na rozvoji regiónov nielen priemyselníci, podnikatelia ale aj šľachta, ktorá hýbala regióny v rôznom smere. Okrem Coburgovcov aj Stummerovci, ktorý zanechali veľkú stopu v Trnave a okolí. Našlo by sa viacero príkladov. Škoda, že nám takéto osobnosti chýbajú aj dnes. Škoda, že sa nám takto vytráca história.“

Pod príspevkom sa napokon vyjadril aj samotný Cukrovar: „Už tento rok bude vyhlásená architektonická súťaž na obnovu budov starého Cukrovaru a dočkajú sa nového a zmysluplného využitia pre všetkých, nielen Trnavčanov.“







Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj