Slovensko sa najnovšie ako jediné na svete dištancovalo od WHO, chváli sa Kotlár


Foto: Slovensko sa najnovšie ako jediné na svete dištancovalo od WHO, chváli sa Kotlár Foto: TV Slovan

Medzinárodná hanba a škandál. Aj tak sa dá označiť postoj Slovenska k novým predpisom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Tie majú za cieľ zlepšiť a zefektívniť procesy pri výmene informácií, či pri koordinácii postupu štátov v prípade pandémií, alebo globálnych problémov ohrozujúcich zdravie. Slovensko sa proti novým predpisom postavilo ako jediný štát na svete, zvyšných viac ako 190 členov WHO s nimi problém nemá. O téme informoval Denník N.

Slovensko na konferencii, kde sa o nových predpisoch rokovalo, zastupoval poslanec Peter Kotlár. Ten je súčasne splnomocnencom vlády pre preverenie riadenia pandémie covidu. Nepôsobí však na ministerstve zdravotníctva, ktoré by rokovanie o predpisoch WHO malo mať na starosti.

„Slovenská republika sa verbálne od prijatia tohto balíka disasociovala, teda dištancovala od ich prijatia. Máme za to, že po dohode na finálnom znení balíka revidovaných článkov IHR nebol pre krajiny dostatočný časový priestor na podrobné preštudovanie zmien zapracovaných priamo na stretnutí,“ cituje denník vyjadrenie rezortu zdravotníctva. Kotlár však avizoval odmietnutie dohody už pred časom na ruskej sociálnej sieti Telegram. Ministerstvo sa pritom pred časom vyjadrilo, že na konferencii sa poslanec zúčastní len ako „prísediaci.“

Predpisy majú pomôcť pri globálnej pandémii

Prvý medzinárodný dokument na pôde WHO, ktorý by reguloval spoluprácu štátov počas globálnej pandémie vznikol už začiatkom 21. storočia po epidémii nákazy SARS. Vývoj od roku 2020, kedy sa rozšíril Covid-19 však podľa odborníkov poukázal na potrebu tieto predpisy zmodernizovať.

Cieľ bol jednoduchý – aby sa v prípade ďalšej obdobnej pandémie nezopakoval problém s výmenou dát a výskumných projektov, s dostupnosťou liekov či slabé možnosti nezávisle prešetriť zdroj šírenia vírusu,“ povedal pre Denník N zdravotnícky analytik Martin Smatana.


Čo bude nesúhlas znamenať pre Slovensko?

Slovensko tak bude v prípade ďalšej veľkej epidémie z týchto procesov, pričinením Kotlára a ministerstva zdravotníctva, vynechané. O odpore voči zdravotníckym predpisom WHO však v minulosti hovoril aj predseda vlády Robert Fico. On sám sa však o covide vyjadril ako o „hroznej“ chorobe. 

„To, že sa Slovensko ako jediná krajina odčlenilo, je úplná nezmyselnosť. Slovensko tým nič nepovedalo, nič na dohode nezmenilo. Nikto na tom neprehráva, jedine Slovensko,“ povedala pre Denník N Kristína Šperková, ktorá sa rokovania o predpisoch zúčastnila ako zástupkyňa medzinárodnej zdravotníckej organizácie Movendi International.

Slovensko pravdepodobne nebude mať prístup k inofrmáciám, ktoré medzi sebou budú zdieľať ostatné krajiny, takisto zrejme bude vylúčené z rozhodovacích procesov a taktiež môže mať sťažený prístup k liekom, zdravotníckej technike, alebo novým postupom. Zvlášť kritická môže byť situácia takto izolovanej krajiny v prípade veľkej pandémie.

Kým ministerstvo zdravotníctva, ktoré vedie Zuzana Dolinková (Hlas) len konštatuje, že Slovensko sa od predpisov dištancovalo, splnomocnenec Kotlár sa na sociálnej sieti vyjadril takto: „Nech sa páči výsledky. Činy. Nie kecy. Hoci toho mám už niekedy plné zuby. Nie za protistranu, ale za nevedomosť a hlúposť vlastných. Potiahnem to dovtedy, kým budem vládať. Ja sa nesťažujem, ale keď uvidím, že hlúposť človeka je na úrovni úplnej nevedomosti, radšej budem v ľudskosť a človeka veriť v tichosti.“