V Trnave otvorili Centrum popularizácie fyziky. Deťom má ukázať svet vedy pútavou formou, pripravené sú aj workshopy


Trnavská župa otvorila Centrum popularizácie fyziky

Foto: V Trnave otvorili Centrum popularizácie fyziky. Deťom má ukázať svet vedy pútavou formou, pripravené sú aj workshopy
Galéria: 6 fotiek
Foto: TTSK

Trnavský samosprávny kraj predstavil priestory nového Centra popularizácie fyziky TTSK, ktorého cieľom je zvýšiť záujem mladých ľudí o prírodné vedy a posilniť ich vzťah k fyzike a energetike, uvádza TTSK.

„Chceme zvýšiť záujem mladých ľudí o študijné odbory, ktorých nosná časť výučby je oblasť fyziky a energetiky. Reagujeme aj na dopyt z trhu práce, ktorý poukazuje na nedostatok absolventov a odborníkov v tejto oblasti,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že chce mladým ľuďom ukázať svet vedy pútavou formou a prebudiť v nich prirodzenú zvedavosť a pozitívny vzťah k prírodným vedám.

„Interaktívne workshopy budú viesť odborníci z danej oblasti, ktorí do experimentov zapoja aj návštevníkov centra. Verím, že centrum bude adekvátnou podporou prírodovedného vzdelávania na západnom Slovensku,“ uviedol Jozef Viskupič.


Župné centrum bude sprístupnené mládeži, školám aj rodinám s deťmi, kde sa budú môcť zúčastniť aktivít zameraných na základné princípy fyzikálnych javov, s ktorými sa denne stretávajú. Cieľom je popularizácia prírodných vied, vzbudenie záujmu o ich štúdium, osvojovanie si poznatkov prostredníctvom bádateľských a experimentálnych aktivít či vytvorenie a rozvíjanie pozitívneho vzťahu mládeže k fyzike.

„Veríme, že nové Centrum popularizácie fyziky v Trnavskom kraji prinesie mnoho výhod žiakom aj širokej verejnosti a bude miestom, kde sa prírodné javy priblížia každému, kto má záujem o poznanie a vzdelávanie. Tento projekt sme podporili, pretože aj vďaka nemu pribudnú záujemcovia o štúdium technických odborov, ktorí budú v budúcnosti stáť na čele inovácií a pokroku aj v oblasti elektroenergetiky,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SEPS Martin Magáth.

Centrum popularizácie fyziky sídli v priestoroch župnej SOŠ elektrotechnickej na Sibírskej 1 v Trnave. Najbližšie workshopy budú tematicky zamerané na fungovanie vesmíru, prírodné zdroje energie či svet fyzikálnych experimentov.





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj