Do kontajnerov Ekocharity na šatstvo hádžu Slováci takmer všetko. Ak sa to nezmení, niektoré stojiská sa zrušia


Foto: Do kontajnerov Ekocharity na šatstvo hádžu Slováci takmer všetko. Ak sa to nezmení, niektoré stojiská sa zrušia Foto: Mesto Piešťany

Nepoužívané či zachovalé oblečenie, ktoré už majitelia nevyužijú sa častokrát snažia predať, podarovať známym či nejakej organizácii. V niektorých prípadoch sa však ľudia chcú zbaviť nepotrebných vecí rýchlo, pričom mnohokrát využijú kontajnery od Ekocharity. Kde však tento obsah končí?

V Piešťanoch je umiestnených hneď niekoľko takýchto kontajnerov na staré šatstvo a textil. Táto spoločnosť sa od začiatku usiluje poskytovať svoje služby tak, aby slovenské oblečenie bolo zozbierané, roztriedené, zužitkované a tiež darované, primárne na Slovensku. Úspech tohto projektu však závisí od zodpovednosti obyvateľov, uvádza mesto.

Do kontajnerov Ekocharity patrí iba znovu použiteľný a kvalitný textil, a to najmä vypraté letné a zimné pánske, dámske a detské oblečenie, zachovalý bytový textil ako návliečky a plachty, rovnako aj topánky, opasky a kabelky. Textil a šatstvo z kontajnera je darované rôznym charitám, rodinám v hmotnej núdzi alebo predané do second handov.

Práve preto do kontajnera nepatrí starý, špinavý, obnosený, roztrhaný, plesnivý textil a šatstvo. Prevádzkovatelia kontajnerov sa však za posledné obdobie stretávajú na viacerých miestach Slovenska s nevyužiteľným obsahom. Ľudia do kontajnerov vhadzujú napríklad zatuchnuté šatstvo, ktoré vypratávajú zo starých domov – veľmi staré kabáty, bundy, nohavice, všetko vyrobené za bývalého režimu. Do týchto kontajnerov nepatria ani použité pracovné úbory, staré monterky, ústrižky po šití, textilné rúška, ani žiadne priemyselné textilné odpady, matrace, koberce a podobne.

Ekocharita avizovala, že pokiaľ sa táto skutočnosť nezmení, bude musieť niektoré stojiská zrušiť.