Majú cyklochodníky, no jazdia po cestách. Trnavčanov takíto cyklisti hnevajú, podľa iných nerobia nič zlé


Cyklisti v Trnave jazdia po ceste, Trnavčanov to hnevá

Foto: Majú cyklochodníky, no jazdia po cestách. Trnavčanov takíto cyklisti hnevajú, podľa iných nerobia nič zlé
Galéria: 2 fotky
Foto: FB/Trnava moje mesto

Pre cyklistov je v Trnave vybudovaných množstvo cyklochodníkov, ktoré môžu využívať. Aj napriek tomu sa však nájdu takí, ktorí namiesto nich jazdia po ceste spolu s autami. Na jedného takého cyklistu pritom upozornila skupina na Facebooku, ktorá pridala fotografie, ako cyklista išiel po Piešťanskej a zrejme odbočoval na Hlbokú.

Nakoľko je však v Trnave skutočne veľa cyklochodníkov, mnohých ľudí táto fotografia nahnevala. „Osvetu by to veru chcelo, že keď už je porobených plno cyklochodníkov, treba ich aj používať, a nie trepať sa po ceste, keď vedľa mám cykláč. A nezabudnite na chodníkoch vycengávať na chodcov,“ napísala Miroslava. „Moja skúsenosť, keď idem pešo cez prechod, auto ma pusti automaticky. Bicyklista ešte pridá a teda moja otázka, keďže bicykel tiež patrí medzi dopravné prostriedky - ako to, že mi nedá prednosť? A ďalšia - po chodníku si jazdia veselo a rýchlo, dokonca ešte idú cez križovatku po prechode pre peších na bicykli a ani nezosadnú! Dokedy máme tolerovať toto ? Pre nich zákony neplatia ? Prečo sú chránení? Robia to prevažne dospelí ľudia!“ komentovala Jana.

„Pokiaľ dobre vidím odbočuje z Piešťanskej na Hlbokú, aj na jednej aj na druhej ulici je cyklochodník,“ napísal Tomas. „A nemusia aj zo zákona použiť cyklochodník, ak sa tam nachádza?“ reagovala Michaela. „To je úplne bežné, že lozia po ceste a vedľa cyklochodník,“ reagoval Tomas.

Podľa niektorých obyvateľov cyklista nerobí nič zlé a nič neporušuje. „Nič neporušuje! Žiadny zákon nezakazuje cyklistovi použiť normálnu cestnú komunikáciu a neprikazuje použiť cyklochodník! Skôr ma vytáča, umožnenie jazdy cyklistom v protismere jednosmerných ulíc!!!“ napísal Ivan. „A v čom je problém s tým cyklistom? Pokiaľ viem - ak v smere kam cyklista ide nevedie cyklochodník môže ísť po ceste,“ komentoval príspevok Peter.

Povinnosť jazdiť po cyklotrase

Ak cyklotrasa vedie popri ceste určenej pre vozidlá, cyklisti sú povinní ju používať. Pritom nie je dôležité, či ide o cyklistu, ktorý jazdí rekreačne, alebo o cyklistu, ktorý trénuje na preteky. Jazdiť na bicykli po vozovke je povolená len vtedy, ak je cyklotrasa neprejazdná alebo ak vedľa cesty nie je žiadna cyklotrasa, uvádza portál Auto Trendy.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj