×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Nejde o nedokončenú prácu! Mozaikové kosenie v Seredi chráni stromy pred horúčavou


Foto: Nejde o nedokončenú prácu! Mozaikové kosenie v Seredi chráni stromy pred horúčavou Foto: Facebook/Mesto Sereď

Už ste si možno všimli, že trávnaté plochy v Seredi nie sú pokosené rovnomerne. Dôvodom je inovácia, ktorú mesto zaviedlo – mozaikové kosenie. Na prvý pohľad to môže vyzerať ako nedokončená práca, ale ide o premyslený a úmyselný krok. Tento spôsob kosenia spočíva v ponechávaní nepokosených kruhov okolo stromov a na rozsiahlejších trávnatých plochách.

Jednou z hlavných výhod mozaikového kosenia je ochrana kmeňov, najmä mladých stromov. V letných mesiacoch sa týmto spôsobom lepšie zadržiava vlhkosť v pôde, čo je kľúčové pre udržanie zdravého a odolného mestského prostredia. Ranná rosa a dažďová voda sa dlhšie zadržiavajú v nepokosených častiach, čím sa vytvára priaznivá mikroklíma okolo stromov.

Zadržiavanie vlhkosti má zásadný význam, najmä počas horúcich letných dní. Udržaním vyššej vlhkosti v pôde sa zlepšuje odolnosť stromov voči vysokým teplotám. Stromy sú tak menej náchylné na stres spôsobený suchom, čo prispieva k celkovej zeleni a kvalite života v meste.

Pre obyvateľov Serede to znamená príjemnejšie a zdravšie prostredie. Mozaikové kosenie nie je len estetickým zlepšením, ale aj praktickým krokom, ktorý pomáha vytvárať udržateľnejšie mestské prostredie. Keďže sa zvyšuje odolnosť stromov, mestská zeleň bude aj počas horúcich dní poskytovať potrebný tieň a čerstvý vzduch.

Prečítajte si viac:



Zdroj: Facebook/Mesto Sereď