Brigády pre absolventov základnej školy by sa mali zjednodušiť


Foto: Brigády pre absolventov základnej školy by sa mali zjednodušiť Foto: Facebook/Sloboda a Solidarita

Opozičná strana SaS do parlamentu predložila pozmeňujúci návrh k Zákonníku práce, ktorý by mal zjednodušiť brigády pre 15-ročných. Brigádovať by tak mohli aj absolventi základnej školy. Návrh podporili všetci poslanci vládnej koalície. Na tlačovej konferencii o tom informovali poslanci SaS. Zákon získal 136 poslaneckých hlasov. Nehlasovali dvaja poslanci. Martina Holečková z KDH a Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska. Proti nebol nikto.

Zdroj: NR SR

„Je to prvý návrh, ktorý s takou podporou prešiel v tomto volebnom období,“ hovorí na úvod predseda strany Branislav Gröhling a dodáva, že politici majú konať aj v záujme mladých ľudí. „Nielen pre dospelých či dôchodcov, ktorí sú dôležití a ktorých si vážime, ale aj pre mládež. Pre tých, ktorí sa tu raz rozhodnú študovať, žiť, pracovať, zakladať si rodiny a budú hnacím motorom ekonomiky,“ vysvetlil.


Čo by sa pre tínedžerov zmenilo? 

Dnes je brigáda umožnená mladým študentom, ktorí ukončili povinnú školskú dochádzku, teda 16-ročným. Absolventi základnej školy by podľa starých pravidiel mali ešte rok chodiť na strednú školu, aby im bola brigáda umožnená a privyrobiť si môžu až počas prvých letných prázdnin na strednej škole.

V niektorých prípadoch však môžu 15-roční pracovať aj teraz, ak vykonávajú tzv. ľahšie práce. Na to je však potrebné individuálne posúdenie od inšpektorátu práce. „V našom návrhu toto povolenie rušíme a niektoré práce automaticky označujeme ako tzv. ľahkú prácu bez povolenia inšpektorátu,“ uviedol poslanec SaS Marián Viskupič. Budú sa tam radiť práce, ktoré majú nízku mieru hlučnosti, fyzickej a psychickej záťaže, umelého žiarenia, vystavenia nebezpečným látkam, teplu a chladu.

Zamestnávanie 15-ročných by sa tak výrazne zjednodušilo aj na strane zamestnávateľa, ktorý by nemusel čeliť toľkým byrokratickým prekážkam. „Ak má 15-ročný možnosť a chce si privyrobiť, štát by mu nemal stáť v ceste,“ poznamenal Viskupič.