VIDEO: Vodič v Seredi púšťal cez priechod chodcov, kolobežkára si však už nevšimol


Foto: VIDEO: Vodič v Seredi púšťal cez priechod chodcov, kolobežkára si však už nevšimol Foto: FB/Mestská polícia Sereď

Mestská polícia Sereď uverejnila na svojom facebookovom profile video, na ktorom kamerový záznam zaznamenal šoféra osobného automobilu ako zrazil idúceho kolobežkára cez priechod pre chodcov.

Na videu je zachytená nehoda, kde vodič motorového vozidla nedal prednosť na prechode pre chodcov osobe idúcej na elektrickej kolobežke. Na situácii je zaujímavé, že vodič vozidla ukážkovo dal prednosť chodkyni idúcej cez priechod a ďalej si už pravdepodobne nevšimol kolobežkára, ktorý vošiel neskôr na priechod.



„Pre vodiča elektrickej kolobežky platia podľa zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke rovnaké pravidlá ako pre cyklistov. Vodič elektrickej kolobežky môže podľa zákona jazdiť vpravo po cyklotrasách a chodníkoch; v prípade, ak tie nie sú dostupné, tak po pravom okraji vozovky, prípadne po pravej krajnici. Majiteľ elektrickej kolobežky nesmie viesť kolobežku bez držania riadidiel, ťahať za ňou iné predmety, ktoré by sťažovali riadenie kolobežky. Kolobežkári môžu jazdiť po chodníkoch, musia však jazdiť veľmi pomaly a dodržiavať rýchlosť chôdze,“ uvádza polícia v príspevku.

Ako píše polícia, z tohto prípadu si treba zobrať ponaučenie, že vodič vozidla musí mať istotu a riadne sa presvedčiť, či v mŕtvych uhloch nemá chodcov, kolobežkárov alebo iné vozidlá.

Podľa záznamu sa kolobežkárovi našťastie nič vážne nestalo.