INTERAKTÍVNA MAPA: Niekde prešiel okolo, inde útočil. Kde všade Slováci videli medveďa?


Foto: INTERAKTÍVNA MAPA: Niekde prešiel okolo, inde útočil. Kde všade Slováci videli medveďa? Foto: canva.com, sprejnamedveda.sk

Ľudí, ktorí zaznamenali pohyb medveďa, pribúda. Často sa stáva, že ho spozorujú zo záhrady alebo v lese kúsok za domom. V týchto mesiacoch to nie je nič neobvyklé, medvede totiž majú ruju a preto vo veľkom migrujú, hľadajú samice aj potravu.

Strety s medveďom občania zaznamenávajú takmer každý týždeň, niektorí to nahlásia, iní si to nechajú pre seba. Ak sa prípad nahlási, príslušná obec alebo mesto o tom informujú svojich obyvateľov. Z tohto dôvodu vznikla najnovšie aj interaktívna mapa, ktorú vytvoril portál Sprej na medveďa. V nej nájdete aktuálne informácie o výskyte medveďov v blízkosti obcí, miest či ľudí.

Medvedia mapa má informatívny charakter

Tvorcovia mapy upozorňujú, že má len informatívny charakter. Nemusia v nej byť zaznamenané všetky hlásenia výskytu medveďov na Slovensku. Tie sú v mape zachytené od roku 2023, kedy vznikla aj samotná stránka.

Mapa nezobrazuje populáciu medveďov na Slovensku. Na mape sú miesta, kde výskyt medveďa hlásili obce a upozorňovali občanov na ich pohyb, nemusia na nej byť zahrnuté všetky udalosti a hlásenia. Lokality vyznačené na mape sú orientačné,“ uvádzajú na stránke.

Interaktívna mapa zobrazujúca výskyt medveďa hnedého. Foto: sprenamedveda.sk

Body na mape sú zaznačené v dvoch farbách. Čierne ikony zachytávajú hlásenia o výskyte či spozorovaní šelmy. Červená zobrazuje miesta, na ktorých došlo k priamemu stretu človeka s medveďom. Po kliknutí na konkrétnu ikonu sa zobrazia dodatočné informácie.

Pred tým, ako sa vyberiete do prírody, mapa vám môže poradiť, či sa na tých istých miestach náhodou nepohyboval medveď. Portál zároveň upozorňuje, aby ľudia v prípade stretu s medveďom postupovali podľa pokynov zásahového tímu Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR).

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: