Už tento víkend nás čaká Svätojánska noc. Kde v okolí Trnavy sa bude sláviť pri Jánskych ohňoch?


Foto: Už tento víkend nás čaká Svätojánska noc. Kde v okolí Trnavy sa bude sláviť pri Jánskych ohňoch? Foto: FB/Horné Otrokovce

Už tento víkend (23. - 24. 6.) sa slávi Svätojánska noc, ktorej typickým prvkom sú práve svätojánske ohne - zapálená vysoká vatra, pri ktorej sa ľudia zabávajú. A hoci tento rok spadá dátum z nedele na pondelok, niektoré obce ich slávia už v sobotu 22. júna.

V obci Bíňovce ich v sobotu môžete osláviť na ihrisku Bíňovce, kde sa o 21:00 hod. zapáli vatra. Okrem jánskych ohňov sa v obci bude od 13:00 hod. konať aj súťaž vo varení gulášu.

Tradičné pálenie Jánskych vatier sa v sobotu 22. júna uskutoční aj v obci Horné Otrokovce. Pre malých ale aj veľkých návštevníkov je pripravený bohatý program, v ktorom nebude chýbať maľovanie na tvár, kultúrne pásmo detí ZŠ Horné Otrokovce a v neposlednom rade diskotéka pod holým nebom.

Slávnosť Jánskych ohňov nadväzuje na dávne predkresťanské a pohanské oslavy letného slnovratu, ktorý sa oslavuje na celom svete už od nepamäti. Typickým prvkom tejto noci sú svätojánske ohne, ktoré sa zakladali za dedinou na najviditeľnejšom mieste. Okolo nich sa hralo, tancovalo a spievalo a konali sa aj rôzne magické rituály, pri ktorých si dievčatá chceli zabezpečiť lásku mládencov. Vatry sa preskakovali a verilo sa, že ten, koho oheň nepopálil, je duchovne čistý. Šťastie mal mať človek, ktorý v tú noc chytil svätojánsku mušku.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: