Leto je v plnom prúde, kde sa schladiť v Trnavskom kraji? Toto sú tipy na bezpečné prírodné kúpaliská


Foto: Leto je v plnom prúde, kde sa schladiť v Trnavskom kraji? Toto sú tipy na bezpečné prírodné kúpaliská Foto: FB/Bufet Kotva PM, Šulianske jazero

Už pár dní tu máme krásne slnečné letné dni a s nimi aj prvé vysoké teploty, ktoré sa šplhajú nad 30 stupňov. K tomuto všetkému patria aj kúpaliská, na ktorých sa počas vysokých horúčav ľudia radi schladia. Ak si však radšej zájdete na jazero či nejaké iné prírodné „kúpalisko“, v Trnavskom kraji ich je hneď niekoľko. Úrad verejného zdravotníctva SR pritom Šulianske jazero a Kunovskú priehradu schválil ako vody určené na kúpanie.

Šulinaske jazero

Šulianské jazero patrí k menej navštevovaným jazerám v okolí Bratislavy. Preto je ideálne pre tých, ktorí nemajú radi preplnené pláže a chcú sa zrelaxovať alebo osviežiť v horúce letné dni. Štrkovisko je prevažne pre domácich vyhľadávaným rekreačným miestom na príjemné osvieženie a relax.

Voda v jazere je čistá a počas horúcich letných dní sa vyhreje na príjemnú teplotu okolo 24 °C. Okrem rekreantov majú jazero v obľube aj rybári či dokonca aj potápači, pretože na niektorých miestach dosahuje hĺbku až 15 metrov. Jazero má štrkovo-trávnaté pláže s pozvoľným vstupom do vody, čo ocenia hlavne rodiny s malými deťmi.

Návštevníkom je k dispozícii požičiavanie paddleboardov a bufety s rýchlym občerstvením. Prejazd áut okolo jazera je zakázaný, preto radšej vaše motorové vozidlo odstavte v niektorej z obcí v okolí a prejdite sa k jazeru pešo. Z obce Bodíky vedie priamo k jazeru červená turistická trasa.

Kunovská priehrada

Kunovská priehrada je umelo vytvorená vodná nádrž, ktorá je zároveň aj prímestskou rekreačnou oblasťou. Je obľúbeným miestom na oddych a športové vyžitie pre ľudí z blízkeho, ale aj ďalekého okolia.


Prímestská rekreačná oblasť Kunovská priehrada leží asi 5 km od mesta Senica, na okraji mestskej časti Kunov. Okolo vodnej nádrže sú trávnaté plochy a piesková pláž, ktorá má dĺžku 250 m. Voda v priehrade je čistá, vhodná na kúpanie a je pravidelne kontrolovaná Úradom verejného zdravotníctva. Hĺbka vodnej nádrže je 2 až 8,5 m a má ílovito bahnité dno.

Vodná plocha je vhodná na kúpanie, bezmotorové člnkovanie aj rybolov. V areáli strediska sa nachádzajú sociálne zariadeniami, potraviny, veľké parkovisko, lodenica a športový areál. Autom sa dá dostať skoro až k priestorom vodnej plochy. K dispozícii je veľké parkovisko s kapacitou cca 300 vozidiel.

Štrkovisko v Leopoldove

Štrkovisko v Leopoldove, známe ako Štrkovka, je obľúbeným kúpaliskom a vyhľadávaným miestom nadšencov vodných športov, športového rybolovu a kempovania. Počas slnečných dní je Štrkovka plná nafukovačiek a člnov. Niektoré najprístupnejšie brehy štrkoviska pripomínajú skôr pláže.

Milovníci plávania si na mnohých miestach postavili skokanské mostíky z dreva alebo z kameňov. Počas horúcich letných dní funguje pri štrkovisku aj bufet. Okolo Štrkovky vedie červená Vážska cyklomagistrála (002). Autom sa dostanete k Štrkovke z Leopoldova po Gucmanovej ulici. Neďaleko Štrkovky stojí aj vlak na zastávke Leopoldov zastávka.

Vodná nádrž Sĺňava

Vodná nádrž Sĺňava je najznámejšou rekreačnou letnou oblasťou, ktorí sa nachádza pri meste Piešťany. Vodná plocha má po oboch stranách vybudované prístupové cesty, dva autokempingy - Sĺňava a Lodenica, niekoľko penziónov a hotelov, požičovne športových potrieb a celý rad doplnkových služieb. Pre milovníkov vodných športov je tu možnosť windsurfingu, vodného lyžovania, kanoistiky, jachtingu či člnkovania.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: