VIDEO: Výstavba cyklotrasy z Piešťan do Vrbového napreduje. Materiál však ubúda, kradnú ho zlodeji


Foto: VIDEO: Výstavba cyklotrasy z Piešťan do Vrbového napreduje. Materiál však ubúda, kradnú ho zlodeji Foto: Video/Michal Feik

Železničná trať medzi Piešťanmi a Vrbovým, ktorá desaťročia chátrala, sa vďaka iniciatíve starostov a primátorov mení na modernú cyklotrasu. Tento ambiciózny projekt, ktorý má zabezpečiť bezpečné cyklistické spojenie medzi obcami Piešťany, Trebatice, Krakovany a Vrbové, rýchlo napreduje. Ak sa práce budú vyvíjať bez významných komplikácií, cyklotrasa by mala byť dokončená na prelome rokov 2024/25. Tento projekt prinesie komfortné a bezpečné cyklistické spojenie medzi Piešťanmi, Trebaticami, Krakovany a Vrbovým.

Autor videa, Michal Feik priblížil, čo všetko je už hotové: „Demontáž trakčného vedenia na záhlaví v železničnej stanici Piešťany umožnila odstránenie posledných úsekov železničného zvršku. Stabilizácia podložia je už ukončená a začalo sa s asfaltovaním úseku medzi priecestím Kocurice a diaľničným mostom.“ Dokončené sú aj dva mosty pri Trebaticiach a Krakovanoch, pričom podľa slov Feika prebieha montáž mostov cez Dudváh a Orvištský kanál. Okrem toho zhotoviteľ na železničnej stanici vo Vrbovom stavia nájazdovú rampu pre bezpečný výjazd cyklistov na cestnú komunikáciu.

Pozrite si ako napreduje projekt


Združenie obcí Zelená cesta čelí aj problémom. „Viacmenej je štandardom, že projekty pri výstavbe majú svojich zástancov aj neprajníkov, nedodržiavajú sa zákazy a bezpečnostné upozornenia, ale je pre nás nepochopiteľné, že existuje aj skupina ľudí, tzv. záškodníkov, presnejšie povedané zlodejov,“ uviedlo združenie. Upozorňujú, že zlodeji prišli až trikrát v priebehu týždňa ukradnúť zo stavby materiál. Krádeže združeniu tak spôsobujú nielen finančné škody, ale aj časové a procesné problémy pre zhotoviteľov a robotníkov. Združenie ďakuje Mestskej polícii Piešťany za ochranu staveniska a prosí verejnosť, aby informovala o podozrivých aktivitách.

Po dokončení bude mať cyklotrasa so zónami upokojenia v obciach až 17 kilometrov, z toho vyše 7 kilometrov bude umiestnených na telese bývalej železničnej trate. „Chcem zložiť poklonu starostom a primátorom zo združenia Zelená cesta, ktorí po viac ako pätnástich rokov príprav dokázali projekt pretaviť do fázy realizácie. A najväčšia poklona bezpochyby patrí výkonnému riaditeľovi združenia Radoslavovi Mlynárovi, ktorý projektom doslova žije a vďaka ktorému môže takto viditeľne napredovať,“ uviedol Michal Feik. Nová cyklotrasa poskytne bezpečné a pohodlné spojenie pre cyklistov v regióne a je výsledkom viac ako pätnásťročnej snahy a úsilia miestnych samospráv a združenia Zelená cesta.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: