FOTO: Trnava pozná víťaza na obytnú zónu Medziháj. Návrh prepája lesopark a verejný priestor s rodinnými domami


Trnava pozná víťaza súťaže na obytnú zónu Medziháj

FOTO: Trnava pozná víťaza na obytnú zónu Medziháj. Návrh prepája lesopark a verejný priestor s rodinnými domami
Galéria: 5 fotiek
Foto: FB/Mesto Trnava

Výsledky verejnej architektonickej súťaže s názvom Obytná zóna Medziháj Trnava – HBV sú už známe. Po dôkladnom hodnotení odbornou porotou boli vybrané najlepšie návrhy, ktoré prispejú k rozvoju novej obytnej zóny v Trnave. Do súťaže bolo predložených dvadsať návrhov, z ktorých devätnásť splnilo podmienky verejného obstarávateľa, informuje mesto.

Verejná a anonymná jednoetapová súťaž bola odštartovaná 12. februára 2024 a súťažné návrhy museli byť odovzdané do 10. mája 2024. Samospráva chcela formou súťaže nájsť najlepší návrh pre moderné, udržateľné mestské susedstvo v oblasti Medziháj. 

Táto lokalita sa nachádza západne od centra Trnavy a hraničí s plánovanou výstavbou zóny rodinných domov na hranici katastra obce Ružindol. Jej rozloha je približne 3,5 hektára.

Čo bolo cieľom súťaže?

Medziháj má strategickú polohu a potenciál ponúknuť bývanie, ktoré kombinuje mestské a vidiecke kvality. Cieľom súťaže bolo vybrať najlepší architektonický návrh, ktorý bude neskôr rozpracovaný do architektonickej štúdie a komplexnej projektovej dokumentácie na výstavbu mestských bytových domov. Projekt zahŕňa rôznorodé typy bývania, vybavenosť, malé obchody, služby a tzv. zeleno-modrú infraštruktúru (systém zelene a vodných prvkov) s dôrazom na kvalitu verejných priestorov a udržateľnosť.


Súťaž návrhov je najlepší spôsob, ako priniesť do tejto lokality kvalitné riešenie. Víťazný návrh by mal okrem vysokokvalitného mestského bývania ponúknuť aj nadštandardné verejné priestory, špičkové krajinárske a vodné prvky a doplnenie vybavenosti územia. Výrazný prínos očakávame nielen pre budúcich obyvateľov, ale aj pre súčasných obyvateľov susediacej obce,“ uviedol vedúci odboru územného rozvoja a koncepcií na Mestskom úrade v Trnave Ondrej Horváth.


Spomedzi všetkých návrhov sa na prvom mieste umiestnil návrh č. 10, od spoločnosti CAKOV & PARTNERS, ktorých návrh citlivo prepája lesopark a verejný priestor s rodinnými domami.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj