VIDEO: Robert Fico mal prvú tlačovú konferenciu po atentáte v Trnavskom okrese. Kamery zachytili aj jeho chôdzu


Foto: VIDEO: Robert Fico mal prvú tlačovú konferenciu po atentáte v Trnavskom okrese. Kamery zachytili aj jeho chôdzu Foto: Facebook/Robert Fico

Premiér Robert Fico mal prvýkrát po atentáte tlačovú konferenciu v Slovenskej Novej Vsi. Poľnohospodárom z Voderád pogratuloval k úspešnej žatve. „Nie je to bohviečo, ale je to stále lepšie a lepšie,“ odpovedá premiér na otázky farmárov o jeho zdravotnom stave.

Premiér počas tlačovej konferencii okrem iného upozornil aj na problémy, ktoré so sebou prináša klimatická kríza„Dovoľte mi, aby som zablahoželal všetkým slovenským poľnohospodárom k vyvrcholeniu ich celoročného úsilia. Možno mnohých prekvapilo, že už počas júna boli kombajny na poliach, ale zmena klíma jednoducho je realitou. Žatva začína dnes na Slovensku o jeden mesiac skôr,“ povedal. Farmári podľa neho celý rok čelili výkyvom počasia a preto nemožno hovoriť o nejakých rekordných úrodách.


Fico tiež odmietol, že pri Slovensko opäť povolilo dovoz ukrajinských obilnín. Poskytneme však koridor, aby mohlo byť vyvezené do iných krajín. „Neprepadneme módnym trendom a neustúpime, pokiaľ ide o dovozy plodín z Ukrajiny. Slovensko však zabezpečí koridor na vývoz ukrajinských produktov,“ vysvetľuje.


Po svojom úvodnom prejave Fico požiadal novinárov o minútovú prestávku s tým, že sa im ďalej budú venovať zástupcovia poľnohospodárov a minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

Neotravujte, tu sme pri žatve

„Navrhoval by som teraz minútovú prestávku, pretože ja chcem fotku v žite, či chcete alebo nechcete. Pre mňa to nie je ani humorné, ani smiešne, pre mňa je to cťou. Vyrastal som na vidieku, mne obilie vždy voňalo,“ povedal Fico.

Išlo o referenciu na jeho dávnejší výrok, keď novinárom odmietol odpovedať na otázky a povedal, „neotravujte, tu sme pri žatve“. Kamery tiež úplne po prvýkrát Fica snímali pri chôdzi. Počas osláv príchodu Cyrila a Metoda na Devíne nová STVR tento záber z vysielania vystrihla.

Premiér viditeľne kríva a musí si pomáhať barlou. Počas tlačovej konferencie priznal, že mu robí problém aj dlhé státie a jeho telo na to ešte nie je celkom pripravené.