Rodičia pozor, tieto detské výživy sťahujú z trhu. Kontrolóri v nich našli množstvo pesticídov


Foto: Rodičia pozor, tieto detské výživy sťahujú z trhu. Kontrolóri v nich našli množstvo pesticídov Foto: ÚVZ SR

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej webovej stránke upozorňuje na nevyhovujúce detské potraviny s prekročeným množstvom rezíduí pesticídov. Ide o ochutené dojčenské výživy, ktoré rodičia deťom bežne kupujú.

Nevyhovujúcou detskou potravinou je Hello XXL dojčenská výživa s jahodami 200 gramov, ktorú konzumujú deti od ukončeného 6. mesiaca veku. Dátum minimálnej trvanlivosti produktu je do 11. decembra 2025.


Rovnako z trhu sťahujú aj Hello dojčenskú výživu s jablkami 100 gramov, ktorú môžu konzumovať deti od ukončeného 4. mesiaca veku. V tomto prípade je dátum minimálnej trvanlivosti produktu 8. októbra 2025.



Spotrebiteľom úrad odporúča, aby tieto dojčenské výživy nekupovali a nekonzumovali, prípadne ich vrátili späť do miesta predaja. „V uvedených potravinách bol laboratórnou analýzou zistený obsah rezíduí pesticídov (fosetyl-Al, chlorečnan) v množstvách prevyšujúcich 0,01 mg/kg. Je to prekročenie legislatívne stanoveného limitu a na základe tohto sa výrobky nepovažujú za bezpečné,“ upozorňuje úrad, ktorý už prijal kroky na stiahnutie uvedených potravín z trhu.

Obe potraviny sú podľa ÚVZ v procese hlásenia do systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá RASFF.