Chcete si obmeniť šatník? Trnavská Baterkáreň organizuje cez víkend SWAP oblečenia


Foto: Chcete si obmeniť šatník? Trnavská Baterkáreň organizuje cez víkend SWAP oblečenia Foto: istock.com

Textilný priemysel patrí medzi jedného z najväčších znečisťovateľov životného prostredia. Textilný odpad zároveň vo výraznej miere znečisťuje vodu a pôdu. Na elimináciu veľkého množstva odpadu z oblečenia sú dobré akcie ako SWAP oblečenia, čiže výmena šatstva.

Výmeny oblečenia sú organizované ako komunitné akcie, ktoré umožňujú ľuďom vymeniť si veci, ktoré už nepotrebujú, za niečo pre nich užitočné. Týmto spôsobom výrazne znižujú množstvo odpadu a podporujú lokálnu ekonomiku. Pri tejto príležitosti trnavská Baterkáreň organizuje túto sobotu výmenu oblečenia, ponúkajúci jedinečnú príležitosť obnoviť šatník a zároveň prispieť k ochrane životného prostredia.

Tieto swapy v Baterkárni prebiehajú každú tretiu sobotu v mesiaci od 10.00 hod. do 15.00 hod. Okrem oblečenia si môžete vybrať aj hračky, knihy, potreby do domácnosti či dekorácie, a to za symbolické príspevky. „Za vstupné 5 eur, ktoré je symbolické, si každý môže odniesť až päť nových kúskov z ponuky. Tí, ktorí nájdu viac, si môžu odniesť ďalšie kúsky oblečenia za príplatok 2 eurá za kus,“ uviedla Jana Reháková z Baterkárne.

Účastníci môžu priniesť oblečenie, doplnky či topánky v dobrom stave. Všetky veci musia byť čisté, nepoškodené a vhodné na ďalšie nosenie. Návštevníci môžu priniesť maximálne jednu bežnú tašku plnú oblečenia alebo 10 kusov oblečenia.

Tento SWAP predstavuje výnimočnú príležitosť pre obyvateľov Trnavy a okolia, ako prispieť k ochrane životného prostredia a zároveň si obnoviť svoj šatník. Akcia podporuje myšlienku udržateľnosti a je príkladom toho, ako môže komunita spoločne pracovať na znižovaní odpadu a ochrane planéty.