×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Pozri hore! V Seredi sa odohrávajú majstrovstvá v korunách stromov, súťažia tam stromolezci


Foto: Pozri hore! V Seredi sa odohrávajú majstrovstvá v korunách stromov, súťažia tam stromolezci Foto: Facebook/Mesto Sereď

Každý, kto sa v najbližšom čase prechádza v Zámockom parku v Seredi, by sa mal určite pozrieť hore do korún stromov. Práve tam sa odohráva nezvyčajná súťaž - stromolezci a arboristi, odborníci na starostlivosť o stromy, merajú svoje sily v rôznych disciplínach.

Ako prebieha stromolezectvo?

Stromolezectvo je náročná disciplína, ktorá vyžaduje nielen fyzickú silu a vytrvalosť, ale aj precíznu techniku a odborné znalosti o stromoch. Arboristi sa počas súťaže musia vysporiadať s rôznymi výzvami, ako je rýchlosť výstupu do koruny stromu, presnosť pri zlaňovaní a vykonávanie špecifických úloh vo výške, ako napríklad orezávanie konárov alebo presun z jedného stromu na druhý pomocou lanových systémov.

Prípravy na tieto majstrovstvá sú v plnom prúde. Stromolezci najprv dôkladne ošetrujú vybrané stromy a pripravujú ich na bezpečné súťaženie. Tieto prípravné práce začali už dnes 18. júla a potrvajú do piatku 19. júla

Zdroj: Facebook/Mesto Sereď

Postúpia tí najlepší z najlepších

Hlavné súťaženie arboristov bude prebiehať v sobotu 20. júla od 9:00 do 15:00 hod. a vyvrcholí v nedeľu, kedy sa finále začne o 8:30 a potrvá približne do 13:00 hod. V tomto napínavom závere sa rozhodne o tom, kto získa titul Majstra Slovenska v stromolezectve-arboristike pre rok 2024. Troch najlepších čaká aj postup na budúcoročné Majstrovstvá Európy.

Organizátori zároveň prosia všetkých návštevníkov, aby rešpektovali všetky bezpečnostné opatrenia v parku a nevstupovali na opáskované plochy. Bezpečnosť je, samozrejme, prioritou, a preto prosia o ohľaduplnosť.

Prečítajte si viac:



Zdroj: Facebook/Mesto Sereď