Vládny špeciál poletí do USA a Číny. Medzi Slovákmi, ktorých v kóme prepraví domov, je aj Piešťanec Denis


Foto: Vládny špeciál poletí do USA a Číny. Medzi Slovákmi, ktorých v kóme prepraví domov, je aj Piešťanec Denis Foto: Facebook

Vládny špeciál privezie na Slovensko dvoch pacientov zo Spojených štátov a jedného z Číny. Letieť bude 27. júla, informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva SR. Pacienti sú vo vážnom stave, dva prípady sú aj mediálne známe. Ide o 26-ročného študenta Denisa, ktorý sa prebral z kómy a 25-ročnú Alexandru, ktorá skončila v kóme po úraze na mopede, počas dovolenky v Nikarague.

„Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková spolu s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (obaja Hlas-SD) našli riešenie a došlo k stanoveniu termínu na prevoz pacientov vládnou letkou. Po vybavení a zariadení všetkých potrebných úkonov (víza, zdravotnícka technika, lekárske zabezpečenie) by mal pre pacienta z Číny vyštartovať vládny špeciál dňa 27. júla a v prípade pacientov z USA by sa repatriácia mala uskutočniť 1. augusta,“ uviedol rezort zdravotníctva.

Komunikujú aj s rodičmi pacientov, so zdravotníckymi zariadeniami na Slovensku či záchranárskymi tímami. „Rezort zdravotníctva je zároveň v priamom kontakte s Leteckým útvarom Ministerstva vnútra SR, ktorý v spolupráci so slovenskými záchranármi repatriáciu zrealizuje,“ dodávajú. 

Denisa zrazil autobus, Alexandra havarovala

Študent univerzity v Hongkongu Denis pochádza z Piešťan. Začiatkom júna vycestoval na výlet do Číny, kde sa pravdepodobne zranil na eskalátoroch a dezorientovaný narazil do idúceho autobusu. Následne skončil v kóme a prebral sa po 39 dňoch v nemocnici v Macau. 

Rodičov stála jeho hospitalizácia v čínskej nemocnici desaťtisíce eur. Denis mal totiž zdravotné poistenie v Hongkongu, to však v Číne neplatí. 


V kóme skončila aj 25-ročná východniarka Alexandra. Počas dovolenky v Nikarague mala na mopede vážny úraz, po ktorom skončila v kóme v nemocnici vo Philadelphii. Poistená však v Amerike našťastie bola. 

Zdroj: donio.sk

Pre prevoz Alexandry naspäť na Slovensko jej rodičia zorganizovali aj verejnú zbierku, nemali dostatok financií na to, aby ju domov priviezli komerčnou linkou. V čase písania článku je vyzbieraných 40-tisíc eur a zbierka stále beží. 

V nemocnici Penn Presbyterian Medical Center Philadelphia v Spojených štátoch absolvovala operácie cievy v krku, panvy a ruky. V hlave, nohách a rukách mala krvné zrazeniny