FOTO: MiniTrnava trhá rekordy v návštevnosti. Viac ako tisíc detí sa v minimeste zamestnalo či si zvolilo starostu


MiniTrnava trhá rekordy v návštevnosti aj po šiestich rokoch

FOTO: MiniTrnava trhá rekordy v návštevnosti. Viac ako tisíc detí sa v minimeste zamestnalo či si zvolilo starostu
Galéria: 9 fotiek
Foto: Mesto Trnava

Mesto detí, ktoré trnavská samospráva otvára počas letných prázdnin od roku 2017, stále priťahuje množstvo návštevníkov. Po vlaňajšom rekordnom počte 370 detí prekonal tento ročník všetky očakávania. V prvý deň, pondelok 8. júla, prešlo minitrnavskou Matrikou až 446 malých občanov. Tohtoročná MiniTrnava zaregistrovala 1165 občanov, ktorí navštívili hru počas 10 dní aspoň raz.

Počet dievčat a chlapcov bol takmer vyrovnaný, chlapcov bolo dokopy iba o 39 viac ako dievčat. Hru opäť ovládli deti nad 10 rokov. Vlani ich bolo 54,22%, tento rok tvorili 56,3% populácie minimestečka.

Priemerná denná návštevnosť sa vyšplhala na 380 detí. Priestory tréningovej plochy na Mestskom zimnom štadióne sú však dostatočne veľkorysé, takže prichýlili celé minimesto s desiatkami inštitúcií a prevádzok od Banky, Radnice a Úradu práce cez Záhradkárstvo a Tanečnú akadémiu až po Kino, Laboratórium či Redakciu novín.



Mesto Trnava

MiniTrnava je totiž priestor, kde sa deti vo veku od 8 do 15 rokov stávajú občanmi vlastného mesta, kam môžu dospeláci nazrieť iba na vymedzený čas. Vyberajú si tu zamestnanie, zarábajú herné peniaze trnky (miniTRNavské KorunY), volia si starostu a členov mestskej rady, zabávajú sa a nadväzujú nové priateľstvá. Vstup do mesta detí je bezplatný, netreba sa prihlasovať vopred a počas pracovných dní od 8:00 do 14:30 hod. majú rodičia na celé dva týždne postarané o hodnotný program pre svoje deti.

Tento ročník bol naozaj pestrý. Po rokoch sa do minimesta vrátilo Divadlo a hneď zožalo veľký úspech – každý deň sa v ňom vystriedalo zhruba päťdesiat detí, ktoré pripravili viacero predstavení. Na Univerzite sa konali rôzne prednášky (napríklad na tému šikany či práce mestských policajtov), Drevárstvo postavilo maketu Eiffelovej veže, noviny usporiadali súťaž o najkrajšiu ilustráciu, najväčším hitom v Markete boli vejáre, Banka predstavila novinku – investičné hry a Šperkárstvo vyrobilo rekordne dlhého farebného hada z korálikov. Nechýbali ani obľúbené guľovačky (sneh dováža rolba po úpravách susednej ľadovej plochy na zimnom štadióne), ktoré deťom v horúcom letnom počasí padli viac než vhod. To je však len zlomok toho, čo tu miniTrnavčania za celý čas zažili.

„Každý rok sa vraciame do našej starej dobrej miniTrnavy, kde sa cítime bezpečne, kreatívne a slobodne, a zároveň je to zakaždým niečím nové. Deti majú množstvo nápadov, prichádzajú s vylepšeniami, stále vedia prekvapiť. Mnohé z nich k nám chodia každý rok a niektorí odrastení miniTrnavčania sú dnes dokonca vedúcimi jednotlivých stanovíšť,“ povedala koordinátorka projektu Katarína Haršányiová z odboru školstva, mládeže a športu Mestského úradu v Trnave.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj