Uľahčite si balenie na dovolenku s našimi praktickými tipmi


Lifestyle

Foto: Uľahčite si balenie na dovolenku s našimi praktickými tipmi

Nezáleží na veľkosti kufra ani na dĺžke pobytu. Pri balení na dovolenku platí akýsi Murphyho zákon, podľa ktorého objem vecí na zbalenie vždy prevyšuje objem kufra. Keď sa k tomu pridajú obavy z toho, že niečo dôležité zabudnete alebo prekročíte váhové limity, dovolenkové prípravy môžu spôsobiť ozajstný stres. Vysporiadať sa s ním bez gradovania rodinnej atmosféry býva tak trochu umenie. S našimi praktickými tipmi, ako sa zbaliť na dovolenku, by to malo ísť o niečo ľahšie.

Príprava pred balením

Aby ste balenie pred odchodom zvládli rýchlo, rozumne a bez stresu, nepodceňte prípravu. Čo všetko by ste mali/mohli urobiť ešte predtým než vytiahnete kufre zo šatníka?

  • Zistite si informácie o počasí. Obsah vášho kufra sa bude odvíjať od teplôt v cieľovej destinácii a od premenlivosti počasia.
  • Overte si platnosť svojich dokladov. Neplatný pas alebo občiansky preukaz dokáže spôsobiť veľký stres, prípadne aj prekaziť plánovanú cestu. Súčasne si urobte fotokópie dokladov pre prípad straty alebo krádeže.
  • Skontrolujte si kufre. Ak cestujete lietadlom, overte si rozmery a váhové limity na batožinu. Súčasne si odmerajte a skontrolujte svoje kufre, aby ste na poslednú chvíľu nemuseli zháňať nové. Nové kufre nájdete tu.
  • Potrebné nákupy urobte v predstihu. Ak si potrebujete kúpiť nové plavky, obuv do vody alebo šaty na pláž, urobte tak aspoň dva týždne pred dovolenkou. Nákupy na poslednú chvíľu dokážu poriadne vygradovať atmosféru.
  • Pripravte si checklist. Zoznam s odškrtávacími políčkami vám značne uľahčí balenie. Môžete si zhotoviť vlastný checklist alebo vytlačiť zoznam z internetu. Dostupné sú aj rôzne špecifické checklisty, napríklad zoznam vecí na dovolenku s deťmi alebo zoznam vecí na dovolenku pri mori. Prípadne môžete použiť digitálnu verziu, napr. aplikáciu Poznámky.
  • Zásobte si lekárničku. Nezabudnite lieky od bolesti, teploty a tráviacich ťažkostí ani lieky na predpis, ktoré pravidelne užívate. Zídu sa aj rýchloobväzy či krémy na uštipnutie hmyzom.
  • Zaobstarajte si kozmetiku. Na dovolenku si nikdy nebaľte kozmetiku, ktorú používate doma. Zaručene ju budete pred cestou ešte potrebovať a vyrobíte si tak zbytočný chaos. Uprednostnite nákup menších cestovných balení kozmetických prípravkov.

Náš tip: Ak nechcete investovať do kozmetických prípravkov, zadovážte si cestovné obaly na kozmetiku. Jednoducho si do nich „odlejete“ časť prípravkov, ktoré používate doma.

Balenie na dovolenku: Praktické tipy

Nastáva deň D, hodina H a vy začínate baliť kufre. Vyhraďte si dostatok času, pretože časová tieseň spôsobuje stres.

Nevkladajte veci priamo do kufra

Všetky veci, ktoré budete baliť, si najskôr rozložte na posteľ alebo podlahu. Urobte to aj v prípade, ak máte na balenie málo času. Chaotické hádzanie vecí do kufra zvyšuje riziko, že niečo zabudnete. Nehovoriac o tom, že je často zdĺhavejšie.

Vyberte si systém balenia oblečenia

Oblečenie môžete baliť podľa druhov alebo podľa outfitov. V prvom prípade si najprv prichystáte všetky tričká, potom všetky nohavice atď. Nezabudnite pritom na doplnky, plavky, spodnú bielizeň a topánky. V druhom slede si vytvoríte niekoľko kompletných kombinácií oblečenia od spodnej bielizne až po doplnky. V tomto prípade nezabudnite na plážové outfity a nočné oblečenie.

Oblečenie rolujte

Rolovaním oblečenia do valčekov nielenže ušetríte priestor, ale predídete tiež pokrčeniu jednotlivých kúskov. Valčeky ukladajte do kufra tesne vedľa seba.

Využite všetok priestor

Neberte so sebou zbytočné kozmetické tašky, cestovné puzdrá a organizéry. Sú to veci navyše, ktoré zaberajú miesto v kufri. Veci podobných tvarov naskladajte do seba, napríklad podprsenky a vrchné diely plaviek. Ponožky vložte do dutiny topánok alebo ich použite ako ochranný obal na sklenené flakóny.

Najprv pobaľte najťažšie a najväčšie veci

Najťažšie veci ukladajte ku kolieskam kufra, aby sa s kufrom lepšie manipulovalo. Potom vložte najobjemnejšie veci a až následne drobnosti, ktorými vyplníte vzniknuté medzery.

Nezabudnite na príručnú batožinu

Príručná taška sa hodí nielen na cestu lietadlom. Oceníte ju aj pri ceste autom či autobusom v rámci dovolenky na Slovensku. Zabaľte si do nej veci potrebné na cestu tak, aby ste už nemuseli otvárať kufor.

Kufor zabezpečte

Najmä pred cestou lietadlom sa oplatí podávaný kufor zabezpečiť špeciálnym zámkom a vodeodolným štítkom s menom a adresou. Ak chcete ochrániť samotný kufor, môžete ho zabaliť do kuchynskej fólie.

Najužitočnejší tip na záver: Ďalší Murphyho zákon hovorí, že ak ste sa pripravili na všetky možné okolnosti, určite nastane ďalšia úplne neočakávaná. Preto sa dovolenkovými prípravami príliš nestresujte a nekazte si vzrušenie z dovolenky. Bez väčšiny vecí, ktoré môžete zabudnúť, sa nakoniec aj tak zaobídete.



Zdroj: Inzercia/PR článok

Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj