Pije stále viac Slovákov, prím hrajú liehoviny. Správa WHO o spotrebe alkoholu nás nepoteší


Foto: Pije stále viac Slovákov, prím hrajú liehoviny. Správa WHO o spotrebe alkoholu nás nepoteší Foto: Wikipédia

Alkohol pije stále viac Slovákov. Vyplýva to z pravidelnej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorú na tlačovej konferencii prezentovali zástupcovia Centra pre liečbu drogových závislostí. V súčasnosti pije podľa štatistík WHO 74 percent ľudí na Slovensku nad 15 rokov.

Oproti roku 2014 narástol počet Slovákov holdujúcich alkoholu o osem percent. Problém majú hlavne muži. „V súčasnosti máme na Slovensku 82 percent pijúcich mužov, čo je obrovské množstvo. U žien je počet pijúcich o niečo nižší, ale v čase ich počet tiež stúpa,“ povedala viac o neradostnom trende klinická psychologička Zuzana Kamendy.

Potešiteľnou správou však je, že celkový objem vypitého alkoholu na Slovensku klesol. Kým podľa najnovšej správy vypil každý Slovák priemerne 10 a pol litra čistého alkoholu, v roku 2014 to bolo 12 litrov. Európsky rebríček v tejto štatistike vedú Rumuni, ktorí priemerne vypijú o 5 litrov alkoholu na hlavu viac ako Slováci.


Naopak, čelné miesto sme v porovnaní s inými krajinami obsadili v počte úmrtí priamo zapríčinených konzumáciou alkoholu. „Takmer osem percent úmrtí je spôsobených vplyvom alkoholu. Patria sem tragické nehody, zranenia či utopenia v dôsledku pitia alkoholu, ale aj alkoholická choroba pečene a intoxikácie,“ spresnil riaditeľ centra Ľubomír Okruhlica.

Práve táto štatistika je veľmi nepriaznivá z hľadiska vplyvu na celkový zdravotný stav populácie. Slováci totiž uprednostňujú liehoviny, ktorých pravidelná konzumácia je nepriaznivejšia, ako pitie piva či vína. Liehoviny majú výrazne negatívne účinky na toxické stavy pečene, alebo otravu alkoholom.

„Aj keď v množstve vypitého alkoholu sa Slovensko zaraďuje medzi priemerné krajiny v Európe, čo sa týka úmrtí a chronickej chorobnosti, tak sme na tom v porovnaní s ostatnými krajinami veľmi zle,“ dodal Ľubomír Okruhlica.