Študent Denis, ktorý v Honkongu bojoval o život, je už na Slovensku. Previezli ho do nemocnice v Trnave


Foto: Študent Denis, ktorý v Honkongu bojoval o život, je už na Slovensku. Previezli ho do nemocnice v Trnave Foto: FB Letisko Bratislava / Airport Bratislava

26-ročný študent Denis z okolia Piešťan, ktorý utrpel vážne zranenia v čínskom Honkongu je už na Slovensku. Domov ho dnes ráno previezol vládny špeciál. Mladý muž utrpel vážne zranenia pri výlete z Honkongu do Macau a ležal v kóme.

Vládny špeciál Airbus A319 dnes o 6.30 h dopravil z Číny domov na Slovensko 26-ročného Denisa z okolia Piešťan, ktorý počas štúdia v Hongkongu utrpel vážne zranenia, po ktorých ležal dlho v čínskej nemocnici,“ uviedlo na sociálnej sieti bratislavské letisko. Denisa následne previezli do nemocnice v Trnave. Podľa  informácií ho mali hospitalizovať na internom oddelení, kde budú jeho zdravotný stav sledovať niekoľko dní.

Denis bol v Číne po úraze v bezvedomí 40 dní. Vycestovali za ním aj jeho rodičia, keď o sebe prestal podávať informácie a nebol aktívny ani na sociálnych sieťach. „Prvé, na čo sa opýtal, bolo, kde je a čo sa mu stalo. A že kedy pôjdeme domov,“ opísala pre TV Markíza prvé chvíle po tom, ako sa študent prebral, Denisova mama.

Denis vyštudoval baptistickú školu v Honkongu a práve sa chystal na promócie, keď došlo k osudnému zraneniu. Doterajšie informácie hovoria o tom, že nešťastne spadol na eskalátoroch, zranil si hlavu a následne narazil do autobusu. Jeho zdravotné poistenie neplatilo pre Honkong a po medializácii prípadu sa na Slovensku dvihla vlna solidarity s mladým mužom. Ľudia posielali peniaze na transparentný účet určené na jeho hospitalizácii a liečbu. „Ďakujeme pekne najviac na svete všetkým, čo nám pomohli a stáli pri nás,“ povedali rodičia.


Vládny špeciál upravili na prevoz zraneného

Ministerstvo vnútra informovalo o tom, že po zraneného študenta do Číny pošle vládny špeciál v prvej polovici júla. Lietadlo museli na prevoz zraneného špeciálne upraviť, napríklad odstrániť sedadlá.

„Na prevoz potrebujeme tím lekárov a zdravotníckeho personálu a treba si uvedomiť, že vládny špeciál nie je prispôsobený na takýto prevoz,“ povedal pre TV Markíza hovorca rezortu Matej Neumann.

Ministerstvo vnútra má podľa hovorcu len jedno lietadlo uspôsobené na transport zranenej osoby, ešte pred jeho odletom po Denisa museli vedieť, aké zdravotnícke prístroje a pomôcky musia do stroja inštalovať. Podobný prevoz stojí podľa rezortu niekoľko desiatok tisíc eur.