×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Spomienky na zmrzlinárov vrátili Trnavčanov v čase. Oškrabovala žufanku, len aby nedala viac zmrzliny


Foto: Spomienky na zmrzlinárov vrátili Trnavčanov v čase. Oškrabovala žufanku, len aby nedala viac zmrzliny Foto: FB/Trnava

Počas teplých letných dní sa ľudia radi osviežia nielen na kúpalisku ale aj dobrou zmrzlinou, ktorá v horúčavách vždy dobre padne. Nie vždy sa však predávala tak, ako dnes. Mnoho ľudí si tak môže pamätať na malý vozík, z ktorej zmrzlinár predával zmrzlinu či na auto, ktoré svoj príchod oznamovalo známou znelkou či zvončekom.

Na takýto predaj zmrzliny si pritom zaspomínali Trnavčania pod príspevkom pána Romana, ktorý v skupine uverejnil niekoľko starých fotografií práve s týmito spomienkami. „Skôr narodení si pamätajú aj mobilných zmrzlinárov, ktorý tlačili svoj vozík, prípadne mali bicykel, motorku. Z roky známych zmrzlinárskych stánkov sa nie všetky zachovali na fotografiách, resp. ich práve nemám k dispozícii,“ napísal v príspevku.


Reprofoto FB


Na mobilných zmrzlinárov, ktorí sú už dnes minulosťou, si zaspomínalo množstvo obyvateľov mesta. Jeden taký stával aj oproti pošte pri schodoch na námestí so svojím pojazdným vozíkom. „Každý deň sme si po ceste zo školy kupovali zmrzlinu (najmä jahodovú) za 50 halierov,“ komentovala Lydia.

Niektorí pojazdní zmrzlinári dokonca cestovali ďalej a nepredávali zmrzlinu iba v Trnave, ale aj v okolitých dedinách. „Aj koncom 60. rokov z Trnavy do Dolného Dubového tam a späť cca 40 km. Na bicykli ťahanú káru, keď sa postavila priehrada, chodil tam predávať kúpajúcim v 50 l hliníkovej konve od mlieka zahádzanej ľadom. Mali sme na výber vanilkovú,“ zaspomínal si

Jeden z Trnavčanov si pod príspevkom spomenul aj na staršiu pani, ktorú volali škrabka. Ako si vyslúžila túto prezývku? „Strašné bola lakomá. Hodinu oškrabovala žufanku, len aby nedala o miligram viac zmrzliny. A keď mala tu búdku zavretú raz, nakukali sme cez škáry v tom rozsušenom dreve a potkani jak ruka tam chrúmali kornútky,“ komentoval Gusto.

Prečítajte si viac: