Záchranná služba spúšťa od augusta nový systém Rende-vous. Čo to bude znamenať pre pacienta?


Foto: Záchranná služba spúšťa od augusta nový systém Rende-vous. Čo to bude znamenať pre pacienta? Foto: Operačné stredisko ZZS

Od 1. augusta spúšťajú nový systém v záchrannej zdravotnej službe. Ide o úplne nový typ ambulancií rýchlej lekárskej pomoci v stretávacom režime, takzvané Rendez-vous (RV). V prevádzke budú u troch poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby v rámci Slovenska. Informovalo o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR na webovej stránke.

„Do projektu sa zapojí Záchranná služba Košice s RV Košice, Záchranná zdravotná služba Bratislava s RV Žilina a spoločnosť RZP s posádkou RV v Trenčíne, ktoré na to získali od ministerstva zdravotníctva aj právoplatné rozhodnutia. Súčasne na spoločných stretnutiach garantovali materiálnu, technickú aj personálnu pripravenosť,“ priblížili z operačného strediska.

Ako ďalej uviedli, projekt je výzvou nielen pre Operačné stredisko ZZS SR, ale aj pre lekárov a zdravotníckych záchranárov. Tí budú získavať skúsenosti, ako v rámci novej posádky typu RV pracovať a ako efektívne využiť jej potenciál.

Aké bude fungovanie nových ambulancií v praxi?

Systém RV umožní rýchlejší príchod lekára na miesto zásahu, čo je kľúčové pri život ohrozujúcich situáciách. Rýchlejšia reakcia môže zachrániť životy a zlepšiť výsledky liečby. Ide o osobné motorové vozidlo s lekárom a s materiálno-technickým vybavením podobným ambulancii rýchlej lekárskej pomoci.

Ambulancia RV predstavuje optimalizáciu a zefektívnenie využívania lekára v záchrannej zdravotnej službe, pretože ak stav pacienta počas transportu nevyžaduje prítomnosť lekára, tak pacienta transportuje posádka RZP a ambulancia RV sa uvoľní a je pripravená na ďalší zásah k pacientovi v ohrození života,“ uviedli z operačného strediska.

Pri zavádzaní zmien na Slovensku sa inšpirovali aj Českou republikou, kde v tamojších veľkých mestách funguje systém ambulancií RV dlhodobo a efektívne. „Ide o historický moment, pretože na konci tohto zložitého procesu a následnom ostrom štarte systému do plnej prevádzky za Operačné stredisko ZZS SR očakávam, že sa urgentná medicína a prednemocničná starostlivosť na Slovensku ešte viac priblíži štandardom vyspelých európskych krajín,“ povedal riaditeľ operačného strediska Osama Al-Khaldi.

Nový typ sanitiek ocenila aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. „Naša urgentná medicína sa tak opäť posúva vpred a verím, že takéto ambulancie, ktoré sa osvedčili aj v iných európskych krajinách, sa po testovacej prevádzke objavia vo viacerých regiónoch Slovenska,“ skonštatovala.