Zažite vrchol meteorického roja. Hvezdáreň v Hlohovci pozýva na nočné pozorovanie perzeíd


Letná nočná obloha v Hlohovci: Zažite dych berúce perzeidy

Foto: Zažite vrchol meteorického roja. Hvezdáreň v Hlohovci pozýva na nočné pozorovanie perzeíd Foto: Hvezdáreň a planetárium Milana Rastislava Štefánika

Hvezdáreň a planetárium Milana Rastislava Štefánika v Hlohovci pripravilo pre milovníkov nočnej oblohy jedinečné podujatie. Od polovice júla až do konca augusta nás každoročne obloha očarí meteorickým rojom perzeidy, známym aj ako slzy svätého Vavrinca. Tento rok vrcholí okolo 12. augusta a návštevníci hvezdárne budú mať možnosť tento úkaz pozorovať v piatok 9. augusta a v sobotu 10. augusta.

Podujatie začne v piatok o 20.00 hod. prednáškou na tému Meteoroidy, meteory a meteority, ktorá poskytne hlbší pohľad do fenoménu meteoritických rojov. Lístky na prednášku je potrebné rezervovať si vopred. Samotné pozorovanie Perzeíd sa začne o 21.30 hod. Na tento zážitok stačí prísť s dekou alebo karimatkou a v teplom oblečení.

Perzeidy, ktoré sú pozostatkom kométy Swift-Tuttle, prinášajú každoročne desiatky jasných meteorov za hodinu. Radiant roja sa nachádza v súhvezdí Perzeus na severnej oblohe. Tento rok sú podmienky na pozorovanie priaznivé, aj keď Mesiac bude v prvej štvrti. Najlepší čas na pozorovanie je v noci, keď je obloha tmavá, a najlepšie je zamerať sa na severovýchodnú časť oblohy.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj