Kto má prednosť, cyklista alebo chodec? Trnavčania sa nevedia dohodnúť na pravidlách pešej zóny


Foto: Kto má prednosť, cyklista alebo chodec? Trnavčania sa nevedia dohodnúť na pravidlách pešej zóny Foto: Facebook/Trnava

Mesto Trnava sa môže pýšiť vybudovanou sieťou cyklotrás, ktoré odľahčujú premávku a vytvárajú bezpečné prostredie pre cyklistov. Avšak v meste nájdete aj oblasti, do ktorých je vjazd na bicykli sporný. Na jednu z nich upozornil používateľ sociálneho média.

V skupine, ktorá združuje obyvateľov Trnavy, zverejnil fotografiu pešej zóny na ulici Andreja Žarnova pri Kostole evanjelickej cirkvi. Uvádza, že tam chodia s rodinou, pričom deti pobehujú medzi terasami. Zároveň tam majú neprimerane rýchlo chodiť cyklisti.

Pod príspevkom vznikla diskusia. Väčšina sa zhodla na tom, že ide o pešiu zónu, a teda je vyhradená pre chodcov. „Chodci a hlavne deti sú zraniteľní a je dôležité, aby pešia zóna bola bezpečná pre nich,“ napísala Andrea a dodala, že by bicykel tadiaľ mohli potlačiť.

Cyklisti však upozornili na dodatkovú tabuľu pod označením pešej zóny, ktorá umožňuje vjazd a státie cyklistom, rovnako ako vozidlám s povolením mesta. Podľa Martina stačí obozretnosť chodcov a primeraná rýchlosť cyklistov a k žiadnej zrážke nedôjde.


Z toho vyplýva, že cyklisti môžu do pešej zóny vstúpiť, no musia dodržať isté pravidlá. Zákon o cestnej premávke v osobitnom ustanovení uvádza, že vodiči nesmú obmedziť ani ohroziť chodcov. V tejto zóne môžu ísť nanajvýš rýchlosťou 20 kilometrov za hodinu.

Zdroj foto: snímka obrazovky z Google Street View

To potvrdzuje aj značka, ktorú zachytáva snímok z júla 2024 na Google Street View. Napravo od označenia pešej zóny sa nachádza značka Koniec cyklistickej komunikácie. To znamená, že cyklista nemá vyhradenú cestu a musí sa prispôsobiť pešej zóne.

Nedodržanie týchto pravidiel môže mať vážne následky. V apríli tohto roku cyklista zrazil malé dieťa na pešej zóne na Hlavnej ulici. Z miesta činu následne ušiel, pričom dieťati svojim konaním zlomil ruku. V tejto pešej zóne je explicitne zakázané jazdiť na bicykli.