FOTO: Súsošie sediacej rodiny „na vŕšku“ v Senici dostalo nový šat. Ďalšou rekonštrukciou prejde súsošie na Kalvárii


Súsošie sediacej rodiny „na vŕšku“ prešlo komplexnou rekonštrukciou

FOTO: Súsošie sediacej rodiny „na vŕšku“ v Senici dostalo nový šat. Ďalšou rekonštrukciou prejde súsošie na Kalvárii
Galéria: 7 fotiek
Foto: Mesto Senica

Súsošie sediacej rodiny na Štefánikovej ulici „na vŕšku“ prešlo komplexnou rekonštrukciou a krásne ožilo. Po zhruba troch mesiacoch reštaurovania si toto umelecké dielo prevzal primátor mesta spolu s pracovníčkami mestského úradu od akademického reštaurátora. Ďalším krokom bude obnova záhona, kde je súsošie umiestnené.

Pôvodný materiál súsošia imitoval bronz, preto odborný reštaurátor Peter Gregvorek zvolil bronzovú patinu ako výslednú povrchovú úpravu, aby zachoval súlad s pôvodným vzhľadom. Rekonštrukčné práce začali v polovici mája a zahŕňali čistenie, plastické tmelenie chýbajúcich alebo poškodených častí, farebné retušovanie, záverečné konzervovanie a opravu podstavca, na ktorom je súsošie upevnené. Mesto Senica pristupuje k rekonštrukcii svojich kultúrnych pamiatok s rovnakou dôslednosťou a citlivosťou, či už ide o kríže, sochy, alebo súsošia na cintorínoch a verejných priestranstvách.

Ďalším súsoším, na ktorom prebehne komplexná odborná oprava je Kalvária nachádzajúca sa na mestskom cintoríne.

Súsošie sediacej rodiny patrí medzi kultúrne pamiatky, ktoré eviduje mesto Senica. Jeho autorom je zosnulý akademický sochár Vladimír Farár (* 23. apríl 1935, Bratislava – † 23. august 2019), ktorý je tiež autorom Pamätníka SNP v Prietrži, v časti U Rehušov.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj