V trnavskej nemocnici zoperovali život ohrozujúci stav novou metódou: Významný krok pre pacientov


Foto: V trnavskej nemocnici zoperovali život ohrozujúci stav novou metódou: Významný krok pre pacientov Foto: Fakultná Nemocnica Trnava

Na rádiologickej klinike na Fakultnej nemocnici v Trnave realizoval tím intervenčných rádiológov MUDr. Matúš Hoferica a prednosta MUDr. Ján Haršány, EBIR prvýkrát neurointervenčný výkon s použitím špeciálneho zariadenia tzv. – endosakulárny flowdisruptor (WEB). Týmto unikátnym spôsobom ošetrili komplikovanú intrakraniálnu aneuryzmu (výduť) a. basilaris. Ide o závažný stav, ktorý sa týka cievneho systému v mozgu.

Pacient mal výduť, ktorá bola anatomicky a morfologicky nevhodná na tradičné endovaskulárne alebo chirurgické zákroky. Nová technika umožnila lekárom bezpečne a efektívne liečiť túto rizikovú mozgovú aneuryzmu, čím sa dosiahol významný pokrok v liečbe takýchto vážnych zdravotných problémov.

FN Trnava


Čo je aneuryzma?

Aneuryzma je abnormálne rozšírenie cievnej steny, ktoré môže prasknúť a spôsobiť krvácanie do mozgu, čím predstavuje život ohrozujúcu situáciu. V tomto prípade nebolo možné použiť tradičné liečebné metódy, ako sú neurochirurgické zaklipovanie alebo bežné endovaskulárne techniky, kvôli morfológii aneuryzmy.

Použitie endosakulárneho flowdisruptoru predstavuje revolučný prístup na riešenie prípadov, kde tradičné metódy zlyhávajú. Tento zákrok umožňuje intervenčnému rádiológovi bezpečne a efektívne uzavrieť aneuryzmu priamo vo vnútri cievy, čím sa výrazne znižuje riziko prasknutia a následného krvácania.

Zavedenie tejto novej metódy do praxe predstavuje významný pokrok nielen pre rádiologickú kliniku a Fakultnú nemocnicu v Trnave, ale predovšetkým pre pacientov trpiacich týmto problémom.