FOTO: Krádež na čerpacích staniciach. Muž z Trnavy uniká trestu spravodlivosti vďaka falošným ŠPZ


Muž v Trnave opakovane tankuje bez zaplatenia a skrýva sa za falošné ŠPZ

FOTO: Krádež na čerpacích staniciach. Muž z Trnavy uniká trestu spravodlivosti vďaka falošným ŠPZ
Galéria: 3 fotky
Foto: FB: Trnava

Pred dvomi dňami sa na sociálnej sieti Facebook v skupine Trnava objavili fotografie muža, ktorý opakovane tankuje na miestnych čerpacích staniciach bez zaplatenia. Anonymný účastník, ktorý príspevok zverejnil, upozornil na to, že muž navyše na svojom aute mení evidenčné čísla, pravdepodobne v snahe vyhnúť sa zisteniu a zadržaniu.

Tento čin predstavuje jasné porušenie zákona, a tak nie je prekvapením, že príspevok okamžite vyvolal veľký záujem a rozprúdil živú diskusiu medzi členmi skupiny. Diskutujúca Adriana sa k situácii vyjadrila jasne: „Len raz ho chytia a potom mu to zrátajú.“ Jej komentár odzrkadľuje nádej mnohých, že páchateľ bude čoskoro odhalený a čelí následkom svojho konania.

Ďalší člen skupiny, Branislav, porovnal situáciu na slovenských čerpacích staniciach so zahraničím, konkrétne s Francúzskom a Belgickom: „V takom Francúzsku napríklad už minimálne 20 rokov natankujete len ak sa dá popredu obsluhe finančná hotovosť a to skôr odbijú slovami, že vonku je na každom stojane terminál na karty a všetko si vybav tam. Čiže z pumpy nikto neodíde s palivom zadarmo. V Belgicku je to myslím tak isto. Kedy sa zobudia na Slovensku čerpacie stanice neviem.“  Branislavov príspevok poukazuje na potrebu zmeny systémov na čerpacích staniciach na Slovensku, aby sa predišlo podobným incidentom.


Juraj, ďalší z komentujúcich, poukázal na možnú motiváciu páchateľa: „Pán je zrejme fanúšik trestnej novely. Vie, že mu takmer nič nehrozí,“ poznamenal s odkazom na nedávne zmeny v legislatíve, ktoré podľa neho zmiernili tresty za podobné činy.

Čo hrozí páchateľovi?

V prípade, ak človek na Slovensku natankuje palivo na čerpacej stanici a nezaplatí, môže byť tento čin kvalifikovaný ako trestný čin krádeže podľa Trestného zákona. Konkrétny trest závisí od viacerých faktorov, ako sú výška škody a okolnosti prípadu, vrátane toho, či sa čin opakuje. Základná sadzba trestného činu krádeže sa vzťahuje na situáciu, keď páchateľ spôsobí škodu nepresahujúcu 266 eur, za čo mu hrozí trest odňatia slobody až na 2 roky.

Ak sa páchateľ dopúšťa tohto činu opakovane, môže byť braný do úvahy pri kvalifikácii ako recidíva, čo môže viesť k prísnejšiemu trestu. Okrem toho, ak sa zistí, že páchateľ opakovane mení evidenčné čísla na vozidle, aby zakryl svoju identitu, môže čeliť ďalším obvineniam, ako je marenie spravodlivosti.

Oslovili sme políciu a aj okolité pumpy, aby sme zistili, v akom to je štádiu vyšetrovania. Správu budeme aktualizovať.





Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj