Týmto kúpaliskám sa radšej vyhnite. V Trnavskom kraji odhalili niekoľko nevyhovujúcich vodných plôch


Foto: Týmto kúpaliskám sa radšej vyhnite. V Trnavskom kraji odhalili niekoľko nevyhovujúcich vodných plôch Foto: ilustračné foto; EuroVelo11

Do konca letných prázdnin zostávajú necelé dva týždne. Teplé letné počasie však naďalej láka mnohých, aby sa schladili pri vode. Hoci sa môže zdať, že okúpať sa môžete kdekoľvek, nie je to pravda. Niektoré z nich totiž predstavujú riziko pre ľudské zdravie.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (UVZ SR), a jeho regionálne úrady, pravidelne odoberajú vzorky vôd, ktoré následne analyzujú. Týmto spôsobom odhalili v Trnavskom kraji niekoľko nevyhovujúcich prírodných a umelých kúpalísk.

Najnovšie zistenia z piatka 9. augusta zverejnil na svojom webovom portáli. Významné prekročenie zdravotne významných biologických ukazovateľov odhalili na Štrkovisku Gbely Adamov a v rekreačnej oblasti Gazarka Šaštín Stráže. Kúpanie predstavuje akútne nebezpečenstvo a zvýšené zdravotné riziko pre kúpajúcich sa,“ vysvetlil Úrad verejného zdravotníctva SR.


Nedostatky objavili ešte počas predchádzajúceho kola odberov v bazéne pri vonkajších toboganoch na kúpalisku Thermalpark Dunajská Streda a vo viacúčelovom bazéne na Kúpalisku Kamenný mlyn v Trnave, ktorý kvôli tomu nedávno čistili.


„V bazénoch, v ktorých boli zistené nedostatky v kvalite vody na kúpanie, prevádzkovatelia v priebehu aktuálneho týždňa vykonali opatrenia na zlepšenie kvality vody na kúpanie a odoberali vzorky na overenie účinnosti vykonaných opatrení. Prevádzka bazénov bude obnovená po predložení vyhovujúcich výsledkov,“ ozrejmil UVZ SR.