V školských jedálňach sa pripravuje zásadná zmena. Pribudnú nové receptúry, ktoré prinesú nielen chutnejšie pokrmy, ale aj väčší podiel čerstvej zeleniny a ovocia. Zároveň sa zníži aj obsah cukru v nápojoch. Vyplýva to z revízie Materiálno–spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie. Ide o záväzný dokument, ktorým sa pri príprave jedál riadia školské jedálne. Ministerstvo o tom informovalo na svojej webovej stránke.
„Naším cieľom je zabezpečiť, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov je kľúčové pre zdravý vývin detí. Nové receptúry, ktoré budú obsahovať viac čerstvej zeleniny a ovocia, pomôžu nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky,“ vyhlásil minister školstva Tomáš Drucker.
Ministerstvo školstva sa snaží zabezpečiť energeticky a nutrične vyvážené pokrmy, ktoré budú predovšetkým bez pridaného cukru. V školských jedálňach by sa malo po novom používať napríklad pečivo z celozrnnej múky, no obmedziť chcú prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a vyprážaných pokrmov. Snahou je aj zvýšenie množstva kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia.
Žiaci sa budú o zdravom stravovaní aj učiť
Nové receptúry tak prinesú rozmanitosť do jedálneho lístka a zvýšia kvalitu podávaných jedál.
Tím odborníkov sa zameral aj na
zlepšenie chuťovej stránky,
používanie čerstvých surovín a väčšiu
variabilitu pri príprave. Revízia školského stravovania má tiež prispieť k rozvoju kultúry zdravého stravovania. Žiaci sa budú učiť
odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na organizmus, ako výber potravín ovplyvňuje zdravie a svet okolo nás.
„Nové princípy sú vypracované v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie v oblasti reformulácie cukru, soli a tukov. Dodržiavanie uvedených princípov, ako aj kontrola ich dodržiavania je mimoriadne dôležitá pre zdravý vývin detí a mládeže v súvislosti so školským stravovaním. Odporúčam implementáciu nových receptúr a revízie v praxi,“ uviedla hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor hygieny detí a mládeže Jana Hamade.
Kľúčové zmeny v školskom stravovaní (Revízia 2024):
- zavedenie nových receptúr,
- úprava pôvodných receptúr,
- zvýšenie kvality používaných surovín,
- zníženie obsahu soli a prídavných látok,
- zlepšenie chuťovej stránky jedál,
- zníženie obsahu cukru v nápojoch,
- používanie čerstvých surovín,
- podávanie čistej pitnej vody,
- obmedzenie mäkkých mäsových výrobkov, údenín a vyprážaných pokrmov,
- zjednodušenie metodických usmernení pre prípravu jedál,
- väčšia flexibilita pri príprave stravy: viac ovocia, zeleniny, byliniek a rôzne možnosti voľby jedál.
Revízia školského stravovania predstavuje významný krok k zabezpečeniu kvalitnejšieho a zdravšieho stravovania pre žiakov, podporujúc nielen ich zdravie, ale aj udržateľnosť a kvalitu školského obeda.