Úrad verejného zdravotníctva monitoruje situáciu ohľadom opičích kiahní na Slovensku, prvý prípad je už v Európe


Foto: Úrad verejného zdravotníctva monitoruje situáciu ohľadom opičích kiahní na Slovensku, prvý prípad je už v Európe Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Švédsko hlási prvý prípad nákazlivého variantu opičích kiahní, známeho ako Clade I. Ide tak o prvý potvrdený prípad tohto variantu mimo Afriky. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v reakcii na šírenie vírusu v Konžskej demokratickej republike a ďalších afrických krajinách vyhlásila najvyšší stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu. Slovensko monitoruje situáciu, pričom odborníci z Úradu verejného zdravotníctva a Ministerstva zdravotníctva SR aktívne spolupracujú s Európskou komisiou na koordinovanom postupe proti šíreniu ochorenia mpox.

„Európska komisia organizuje k tejto problematike ad hoc stretnutie HSC v pondelok, 19. 8. 2024. Jeho cieľom je výmena aktuálnych informácií, diskusia o koordinovanom postupe pre zabránenie šírenia mpox v rámci európskeho regiónu a zhodnotenie doterajšieho vývoja v Európe. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) pripravuje hodnotenie rizík v súvislosti s mpox,“ priblížil úrad.

Ako sa vírus prenáša a aké sú jeho príznaky?

Slovensko zaevidovalo od roku 2022 do 2024 celkovo 16 prípadov tohto ochorenia, pričom žiadne úmrtie nebolo hlásené. Mpox sa prejavuje príznakmi podobnými pravým kiahňam, no v miernejšej forme. Medzi najvýraznejšie príznaky ochorenia patria horúčka alebo zimnica, opuch lymfatických uzlín, silná bolesť hlavy, bolesti svalov či chrbta, únava alebo vyčerpanie.


Ochorenie sa prejavuje aj vyrážkami, ktoré sa podľa odborníkov objavia zvyčajne jeden až tri dni od výskytu niektorého z príznakov. „Pľuzgieriky sa môžu objaviť aj na dlaniach, chodidlách, vnútri úst, pri análnom otvore alebo genitáliách. Môže ísť aj o ojedinelý pľuzgierik,“ ozrejmili z úradu s tým, že infekcia sa môže ďalej prenášať až do zahojenia poslednej chrasty.

Vírus sa dostáva do organizmu najmä priamym fyzickým kontaktom. „K prenosu z človeka na človeka dochádza priamym kontaktom s infekčnými léziami (vyrážkami), telesnými tekutinami alebo veľkými kvapôčkami priamo z tváre do tváre počas priameho a dlhodobého kontaktu (face-to-face), alebo nepriamo, napríklad kontaminovanou posteľnou bielizňou a podobne,“ uviedli odborníci z ÚVZ.

Na Slovensku bola laboratórna diagnostika na dôkaz vírusu zavedená v júni 2022. Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na význam preventívnych opatrení, aby sa zabránilo šíreniu vírusu na Slovensku a v rámci Európy.