Fakultná nemocnica Trnava zrekonštruovala tri pracoviská. Pacientom sa tak zlepší a skvalitní poskytovaná starostlivosť


Foto: Fakultná nemocnica Trnava zrekonštruovala tri pracoviská. Pacientom sa tak zlepší a skvalitní poskytovaná starostlivosť Foto: Fakultná nemocnica Trnava

Fakultná nemocnica Trnava ukončila veľkú rekonštrukciu prízemia Pavilónu chirurgických disciplín FN Trnava, vďaka ktorej zmodernizovala Urologickú kliniku FN Trnava, Gastroenterologické centrum FN Trnava a Chirurgicko-proktologické centrum FN Trnava.

„Dokončili sme rozsiahlu rekonštrukciu, ktorá sa dotkla troch pracovísk, a to so zameraním na urológiu, gastroenterológiu, proktológiu a chirurgiu. Pacientom sa tak zlepší a skvalitní poskytovaná zdravotná starostlivosť,“ uviedol riaditeľ FN Trnava MUDr. Daniel Žitňan, MPH.

Prvá etapa sa zamerala na ambulantnú časť Urologickej kliniky FN Trnava. Zmenou dispozície vznikol priestor pre zákrokovú miestnosť s potrebným zázemím, vrátane dezinfekčnej miestnosti, skladu a filtra. Zákroková miestnosť je plne vybavená na komplexné riešenie bežných urologických problémov, ako sú močové kamene.

V rámci rekonštrukcie bol nainštalovaný nový litotriptor – prístroj na liečbu obličkových a močových kameňov pomocou extrakorporálnej rázovej vlny litotripsie (ESWL), ktorá neinvazívne rozbíja kamene. Tento prístroj bude využívaný aj v spolupráci s gastroenterológmi na riešenie komplikovaných kameňov v pankrease.

FN Trnava

Druhá a tretia etapa sa zamerala na dve centrá, konkrétne na Chirurgicko-proktologické centrum FN Trnava a Gastroenterologické centrum FN Trnava. Chirurgicko-proktologické centrum FN Trnava poskytuje komplexnú zdravotnú starostlivosť v oblasti všeobecnej chirurgie a zároveň sa špecializuje na mamologickú chirurgiu (chirurgia prsníka), metabolicko-bariatrickú chirurgiu a endokrinochirurgiu, s dôrazom na chirurgiu štítnej žľazy.


V rámci rekonštrukcie Chirurgicko-proktologického centra FN Trnava bola vybudovaná nová zákroková sála s dvoma pooperačnými lôžkami, určená na jednoduchšie operácie v lokálnej alebo krátkej celkovej anestézii. Centrum bolo zároveň vybavené novou zdravotníckou technikou, vrátane komplexného vybavenia pre zákrokovú sálu.

V spolupráci s gastroenterológmi sa rozvinula funkčná diagnostika motilitných porúch tráviaceho traktu, najmä vďaka pokročilej manometrii, ktorá umožňuje vysokorozlišovacie vyšetrenie ako horného, tak aj dolného tráviaceho traktu.

FN Trnava

Kľúčovou a najvýznamnejšou súčasťou centra je proktológia (alebo koloproktológia), ktorá sa špecializuje na diagnostiku a liečbu pacientov s nezhubnými, zhubnými a funkčnými ochoreniami konečníka a hrubého čreva. Centrum zahŕňa samostatnú proktologickú ambulanciu a ambulanciu zameranú na funkčnú diagnostiku a rehabilitáciu ochorení panvového dna.

V poslednej fáze sa rekonštruovalo Gastroenterologické centrum FN Trnava. Nové priestory zahŕňajú ambulancie, kde sa budú vykonávať hlavne endoskopické vyšetrenia tráviaceho a hepatobiliárneho systému. Modernizované ambulancie prinášajú technické vylepšenia, ktoré uľahčia prácu lekárom a sestrám a umožnia poskytovanie zdravotnej starostlivosti veľkému počtu pacientov, aj mimo spádovej oblasti nemocnice. Dôraz sa kládol aj na vysoké hygienické štandardy s plne automatizovaným reprocesingom endoskopov. Na oddelení bol inštalovaný dekontaminačný drez, ktorý je jediný svojho druhu na Slovensku.