V Trnave sa opakuje problém s objemným odpadom pri kontajneroch. Mesto chce zistiť majiteľov, pomôcť môžete aj vy


Vedenie Trnavy varuje pred pokutami za tvorbu nelegálnych skládok

Foto: V Trnave sa opakuje problém s objemným odpadom pri kontajneroch. Mesto chce zistiť majiteľov, pomôcť môžete aj vy
Galéria: 5 fotiek
Foto: trnava.sk

Každý z nás by chcel žiť v peknom a čistom prostredí, no ochotu pre to niečo urobiť už všetci nemajú. V Trnave sa preto neustále opakuje problém s vyhadzovaním objemného odpadu vedľa kontajnerových stojísk, kvôli čomu pri nich vznikajú nelegálne skládky.

Mesto Trnava informuje na svojej stránke, že takéto konanie je nielen nezákonné, ale priamo ovplyvňuje aj kvalitu života obyvateľov. Príslušníci mestskej polície budú preto budú označovať odpad uložený mimo smetnej nádoby označovať nálepkou.

„Nálepka upozorňuje pôvodcu odpadu na protiprávne konanie, ktoré je sankcionovateľné, a obsahuje výzvu, aby odpad odstránil. Zároveň mestská polícia podnikne kroky na zistenie totožnosti osoby, ktorá odpad vedľa kontajnera umiestnila,“ vysvetlilo mesto

S identifikáciou protiprávne konajúcich osôb môžu pomôcť aj občania. Ak ste svedkami tvorby nelegálnej skládky pri kontajneroch, môžete toto konanie odfotiť alebo natočiť a privolať mestskú políciu na linke 159. Pomôžete tým pri riešení vzniknutej situácie.

Skládka vznikla aj na Družbe

Tvrdenie mesta, že problém sa neustále opakuje je pravdivý. Potvrdzuje to aj nedávny príspevok zo skupiny združujúcej Trnavčanov.  Používateľka Viera v ňom zverejnila fotografiu nelegálnej skládky, ktorá nedávno vznikla pri kontajneroch na sídlisku Družba.

Niekto ku kontajnerom vyhodil staré matrace a zvyšky z nich. Okrem toho by ste tam našli textilný odpad, drevené dosky a čierne vrecia s neznámym obsahom. Smetisko nahnevalo aj ďalších používateľov, ktorí takéto konanie nepochopili, no odsúdili.

Zdroj foto: Facebook/Trnava


Viacerí sa zhodli na tom, že páchateľov si budú fotiť a natáčať na mobilné zariadenia, aby tieto zábery mohli poskytnúť mestskej polícii. Zároveň si uvedomujú, že často chodia v noci, keď ostatní spia. Spomínajú si však aj na prípady, kedy ku kontajnerom dorazí dodávka, páchatelia z nej rýchlo vyhodia odpadky a odchádzajú preč.

„Podľa mňa to robia podnájomníci a cudzinci, čo tu nemajú trvalý pobyt. Tým pádom, ako viem, im to nevezme ani zberný dvor,“ napísal Radovan. Niektorí ho však opravili, že to robia aj majitelia bytov s platným trvalým pobytom v meste.

Problematické sú aj zberné dvory

Objemný odpad patrí na zberný dvor, odkiaľ ho dokážu ďalej spracovať. Obyvatelia však často nechávajú tento odpad pred bránou zberného dvoru mimo otváracích hodín. Mesto preto nainštalovalo na zbernom dvore na Mikovíniho ulici kamerový systém.

Spustili ho začiatkom tohto roku a do júna vďaka nemu zistili až 83 priestupkov. Mestská polícia udelila 57 osobám na mieste blokové pokuty v celkovej hodnote 790 eur. Dvanásť osôb odišlo s napomenutím a 14 priestupkov je aktuálne v riešení.

Mesto dodáva, že fyzické osoby, ktoré sú mestskými poplatníkmi môžu odpady na zberný dvor odniesť bezplatne. Musia sa však preukázať občianskym preukazom alebo rozhodnutím o vyrubení poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad v danom roku.

V Trnave existuje až sedem zberných dvorov. Nachádzajú sa na Mikovíniho ulici (Vajslova dolina), J. G. Tajovského (Prednádražie), Ulici Andreja Kmeťa (Zátvor), Cukrovej ulici (za cukrovarom), Seredskej ulici (Modranka), Závarskej ceste (areál skládky komunálneho odpadu) a Reuse centrum Back2Life na Ulici Jána Bottu.

„Odpad je potrebné do zberných dvorov dovážať výhradne počas otváracích hodín,“ ozrejmilo mesto. Zároveň dodalo, že na zberný dvor nemožno odovzdať azbest, pretože ide o nebezpečný odpad. Taktiež tu nemôžete odovzdať drobný stavebný odpad.





Prešov
Košice
Nitra
Banská Bystrica
Bratislava
Žilina
Žilina
Nitra
Košice
Trenčín
Bratislava
Trenčín
Banská Bystrica
Prešov