Pútnici z Chorvátska oslávili výročie Františkánskeho kostola tancom a spevom. Trnavčania to označili za cirkus


Foto: Pútnici z Chorvátska oslávili výročie Františkánskeho kostola tancom a spevom. Trnavčania to označili za cirkus Foto: ilustračné foto; unsplash.com/@ardianlumi

V okolí Trojičného námestia v Trnave sa nachádza niekoľko ulíc a uličiek. Na jednej z nich nájdete Františkánsky kostol, pred ktorým sa Trnavčanom v utorok 20. augusta naskytol nezvyčajný pohľad. Išlo o Divadelnú ulicu a skupinu tancujúcich a spievajúcich mladých ľudí.

Na ich vystúpenie upozornil člen skupiny Trnava na sociálnom médiu. V krátkom videu môžete vidieť, ako hrajú na niekoľkých gitarách, bubne a tamburíne. Započuť môžete aj známu pieseň Hallelujah. Ostatní začali tancovať v kruhu okolo nástrojov.

Pod príspevkom vznikla diskusia, pričom väčšina obyvateľov dobre nechápala, o čo ide. Toto predstavenie im tak neprišlo normálne a niektorí ho označili za cirkus. Poukázali aj na chorvátsku vlajku so slovami, že asi prišli na tohtoročný jarmok priskoro.

Autor videa však komentujúcim napokon vysvetlil, že ide o oslavy výročia postavenia Františkánskeho kostola, pred ktorým sa skupina mladistvých stretla. Používateľ Tomáš dodal, že nejde o oficiálnu oslavu výročia, ale skupinu pútnikov, ktorá takto oslávila toto výročie.


„O tanci sa tu nedá hovoriť. Zopár ich hrá na gitare, ostatní stoja, pozerajú a dve dievčatá prešľapujú, akoby mali pár promile. Ak je toto oslava postavenia kostola, tak je to veľmi smutný pohľad,“ napísala Martina, čo sa nestretlo s pochopením ostatných.

Našli sa aj ľudia, ktorým sa však  vystúpenie pútnikov páčilo. Negatívne názory odsúdili so slovami, že všetko netreba ofrflať alebo niekomu vynadať. Odporúčajú, aby vložili úsilie do slušného správania namiesto arogancie.

„Veď je to skupina mladých ľudí, ktorí si spievajú a tancujú pre radosť. Naozaj sa nad týmto treba pohoršovať? Kam sme to dospeli,“ pýta sa Jana a Rozália, ktorá ich pred kostolom stretla, hovorí, že z nich sálalo veľa energie. Dodala, že je z nich ohromená.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu