Mladá mamička Zuzka bojuje so zákerným ochorením. Pomôcť by jej mohlo darovanie krvi, jej krvná skupina je A pozitív


Foto: Mladá mamička Zuzka bojuje so zákerným ochorením. Pomôcť by jej mohlo darovanie krvi, jej krvná skupina je A pozitív Foto: Facebook/Katka Vozňaková Marčeková

Zuzanin život bol do začiatku tohto roka bežný ako každej mladej mamičky. Vo februári ho však skomplikovala zákerná choroba. Lekári jej v tom čase diagnostikovali rakovinu krčka maternice. Aj napriek tomu, že sa jej rýchlo podala liečba a nádor jej vybrali, s ochorením stále bojuje.

Ako uvádza jej blízka priateľka Katka na sociálnom médiu, očakávania, že sa jej stav po operácii zastabilizuje, sa nenaplnili. Nastali pooperačné komplikácie, čím sa liečba musela odkladať. V dôsledku toho nádor recidivuje a rastie.

Minulý víkend bol pre jej stav, obzvlášť, kritický. Našťastie vďaka podaniu transfúzie je mladá mamička na určitý čas mimo ohrozenia života. Aj napriek tomu, že jej doposiaľ darovalo krv viacero ľudí, jej cesta za šťastným koncom sa nekončí.


V súvislosti s tým vznikla výzva na darovanie krvi, ktorá by jej mohla pomôcť. Darovať môžete na ktorejkoľvek transfúznej stanici na Slovensku. Nutné je, aby ste mali krvnú skupinu A pozitív a uviedli jej meno a onkologické oddelenie, na ktorom leží.

Presnejšie informácie, ktoré je potrebné pred darovaním uviesť, poskytne jej blízka priateľka Katka v súkromnej správe na sociálnom médiu Facebook. V prípade, že nemáte jej krvnú skupinu, stále môžete pomôcť. Stačí, ak to vopred nahlásite, a transfúzne stanice si medzi sebou podľa potreby zamenia krv.

„Zuzka je dojatá, lebo už sa cez jej ďalších priateľov a známych organizovalo darovanie krvi. Ani lekári nechápu, ako pre jedného človeka sa dokáže nazbierať toľko krvi,“ ďakuje v príspevku Katka všetkým ľuďom, ktorí Zuzke doposiaľ pomohli.