Ministerstvo investícií ohlásilo výzvu na podporu cyklodopravy v regiónoch. Sľubujú si odľahčenie dopravy


Výzva Ministerstva investícii chce odľahčiť dopravu v regiónoch

Foto: Ministerstvo investícií ohlásilo výzvu na podporu cyklodopravy v regiónoch. Sľubujú si odľahčenie dopravy Foto: snímka obrazovky; Facebook/Richard Raši

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie dnes 26. augusta usporiadalo tlačovú konferenciu v obci Bučany v Trnavskom kraji. Zameraná bola na podporu cyklodopravy, výstavbu cyklistických ciest a infraštruktúry.

Šéf rezortu investícii Richard Raši oznámil, že jeho ministerstvo dostalo od 1. septembra agendu mestského rozvoja. „Sme presvedčení, že rozvoj miest nejde bez rozvoja našich regiónov a obcí a vidieka. A naopak aj náš vidiek nemôže byť živý, keď naše mestá budú stáť, keď nebudú dynamické, keď nebudú spolu kooperovať,“ uviedol minister Raši.


Počas tlačovej konferencii oznámil, že jeho ministerstvo vyhlásilo eurofondovú výzvu na podporu cyklodopravy. Hovorí, že dnes sa vyhlási prvá časť výzvy v hodnote takmer 84 miliónov eur pre projekty, ktoré podporia rozvoj nemotorovej, cyklistickej, dopravy.

„Ide o výzvu, ktorá má na starosti a očakáva sa od nej podporenie a rozšírenie siete cyklodropravných trás, ktorých cieľom bude najmä odľahčenie dopravy,“ vysvetlil šéf rezortu Raši a dodal, že nové spojnice by mal vznikať tam, kde teraz jazdia autá.


Zároveň dodal, že ide aj o výzvu na rekonštrukciu a modernizáciu doplnkovej cyklistickej infraštruktúry. Ide o projekty zdieľaných bicyklov, elektrických bicyklov, elektrických kolobežiek, ale môžu to byť aj odstavné miesta pre tieto vozidla.

Žiadateľmi na túto výzvu, ktorá v budúcom roku bude rozšírená na sto miliónov eur, môžu byť obce, mestá, mestské časti, združenia obcí, združenia právnických osôb s výlučnou účasťou obcí, vyššie územné celky, rozpočtová či príspevková organizácia, ktorej zriaďovateľom je VÚC, mesto, obec, ale aj mimovládne a neziskové organizácie a nadácie.

Minister Richard Raši upozornil na výnimku. Jadrové mestá, čiže tie s viac ako 20-tisíc obyvateľmi, sa môžu do tejto výzvy zapojiť až po ukončení podobného projektu Plánu obnovy. Odôvodnil to tým, aby nečerpali peniaze z oboch výziev.

V rámci výzvy môžu žiadatelia predkladať projekty vo výške viac ako 201-tisíc eur. Peniaze budú rozdelené do jednotlivých regiónov a tu v regiónoch sa bude rozhodovať o tom, na aký projekt koľko peňazí pôjde,“ ozrejmil minister Richard Raši.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj