Vírusy Usutu a West Nile na Slovensku: Šíria ich komáre, jeden prípad zachytili aj v Leviciach


Na Slovensku prvýkrát monitorujú vírusy Usutu a West Nile. Šíria ich komáre

Foto: Vírusy Usutu a West Nile na Slovensku: Šíria ich komáre, jeden prípad zachytili aj v Leviciach Foto: freepik.com/pixabay.com

Hygienici z Úradov verejného zdravotníctva a vedci z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) spustili prvý rozsiahly monitoring výskytu vírusu západonílskej horúčky (West Nile) a vírusu Usutu na Slovensku. Tieto exotické vírusy prenášajú infikované komáre, ktoré môžu nakaziť aj ľudí.

Vírus zachytili aj v Leviciach

Ako informoval Úrad verejného zdravotníctva SR, monitoring už priniesol prvé výsledky.

„V priebehu prvých týždňov sa podarilo zachytiť vírus Usutu v Košiciach, Dunajskej Strede, Leviciach a Svidníku. Netreba však podliehať panike, väčšina infekcií prebieha bezpríznakovo a vážnejšie formy sa vyskytujú len u malého percenta infikovaných,“ uviedla doktorka Viktória Čabanová z Virologického ústavu BMC SAV.

V súčasnosti je podľa odborníkov výskyt ochorení prenášaných komármi v našich končinách zriedkavý,  a to platí aj prípade komára tigrovaného vyskytujúceho sa na území Slovenska.  Doposiaľ boli v laboratóriách Úradu verejného zdravotníctva SR potvrdené len tri prípady západonílskej horúčky, a to v rokoch 2019, 2022 a 2024.

„V jednom prípade bol potvrdený prenos na území SR, v ďalšom bol prenos na území SR vyhodnotený ako pravdepodobný a v jednom prípade bol potvrdený import zo zahraničia,“ vysvetlili hygienici.

Aké sú prejavy vírusov Usutu a West Nile?

Hlavnými prenášačmi vírusu Usutu a West Nile virus, ktorý spôsobuje západonílsku horúčku, sú domové komáre rodu Culex.  Tieto komáre sajú infikovanú krv vtákov a následne môžu pri poštípaní infikovať človeka. Inkubačný čas západonílskej horúčky je 2 až 15 dní, zatiaľ čo pri víruse Usutu je to 3 až 12 dní.


Západonílska horúčka sa prejavuje ako akútne horúčkovité ochorenie, ktoré je podobné chrípke. Väčšinou však prebieha asymptomaticky, a to až u 80 percent infikovaných. U starších osôb s oslabenou imunitou alebo s pridruženými ochoreniami však môže spôsobiť zápal mozgu a mozgových blán a menej ako 1 percento infikovaných môže utrpieť poškodenie nervového systému.

Pri víruse Usutu sú prvými príznakmi mierna horúčka, ktorá môže byť sprevádzaná vyrážkou a žltačkou. Väčšina nakazených však nemá žiadne alebo len veľmi mierne symptómy. Najohrozenejší sú starší a imunokompromitovaní pacienti, u ktorých sa zriedkavo môže objaviť zápal mozgových blán alebo mozgu.

Vzorky z komárov odchytávajú novým spôsobom 

Vďaka monitoringu môžu vedci získať dôležité údaje o schopnosti komárov prenášať tieto exotické vírusy na ľudí. Nová metóda odchytu, pri ktorej zachytávajú sliny komárov na špeciálnych kartách, šetrí čas aj financie. Lapače komárov, umiestnené v 36 areáloch regionálnych úradov verejného zdravotníctva, obsahujú karty napustené medom, ktoré priťahujú najmä gravidné samičky komárov, u ktorých je najväčšia šanca, že už boli infikované.

„Monitorovanie prítomnosti vírusov západonílskej horúčky a Usutu v komároch je dôležité pre zlepšenie diagnostiky ochorení spôsobených týmito vírusmi. Regionálne úrady verejného zdravotníctva sa vďaka monitoringu dozvedia, či sa v ich územnej pôsobnosti vyskytujú infikované komáre, a následne môžu upozorniť lekárov, aby pri diagnostike brali do úvahy aj tieto ochorenia,“ vysvetlila doktorka Tatiana Červeňová, hlavný hygienik Slovenskej republiky.

Zdôraznila tiež, že monitorovanie infekčných ochorení je potrebné, pretože so zmenou klimatických podmienok sa na naše územie môžu dostávať aj invazívne druhy komárov, ktoré prenášajú rôzne exotické ochorenia.

„Epidemiologická situácia sa v budúcnosti môže zmeniť a musíme byť pripravení tieto ochorenia včas zachytiť,” dodala Červeňová.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj