×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Večná sláva hrdinskej sovietskej armáde, napísal Trnavčan, čím rozhádal obyvateľov mesta. Pomník teraz dostane nový text


Foto: Večná sláva hrdinskej sovietskej armáde, napísal Trnavčan, čím rozhádal obyvateľov mesta. Pomník teraz dostane nový text Foto: FB/Trnava

Spomienkové pomníky, ktoré ľuďom pripomínajú dávnu minulosť a rôzne historické udalosti sa nachádzajú v každom meste. Jeden taký je aj v Trnave pri mestskej knižnici. Ten odfotil a uverejnil na facebookovej skupine Trnavčan, čím rozprúdil obrovskú debatu v komentároch a rozhádal obyvateľov mesta.

„Večná sláva hrdinskej sovietskej armáde, osloboditeľke našej vlasti. 1. Apríl 1945,“ napísal Martin v príspevku, čím sa pod ním začali kopiť rôzne komentáre.

Mnoho ľudí narážalo na nedostatočnú znalosť Martina o histórií či písali, kto našu vlasť oslobodil a ako to celé bolo. „Chlapče zlatý, máš to popletené. Nebola to Sovietska armáda. Stačí iba tak máličko, vziať si učebnicu a doštudovať,“ napísal Emil. „Takže po 1. oslobodila nás červená armáda a Trnavu myslím, že konkrétne ukrajinsky pluk. Sovietska armáda vznikla až 1946 ratám,“ komentoval Stanislav.

Na pamätníku sa donedávna nachádzal text, ktorý citoval Trnavčan v príspevku. Táto informácia však nebola celkom v súlade s historickými faktami, keďže samotná Sovietska armáda vznikla až vo februári 1946. Nápis na pamätníku sa čoskoro vráti, no bude mať iné znenie. Hrdinskú Sovietsku armádu v ňom nahradí hrdinská Červená armáda, uvádza Trnavský hlas.

„Nápis na pamätníku Víťazstvo bol predmetom diskusií medzi Ministerstvom vnútra SR, Krajským pamiatkovým úradom Trnava a Okresným úradom Trnava, mesto do jeho obsahu nemieni zasahovať. Znenie nápisu bude nasledovné: Večná sláva hrdinskej Červenej armáde, osloboditeľke našej vlasti,“ informovala hovorkyňa trnavskej radnice Veronika Majtánová.

 

 

 


 

A hoci je podobných komentárov pod príspevkom viacero, mnoho ľudí upozornilo na to, že Martin citovaný text opísal z pomníka. „Zase ho tu nehejtujte toľko. Originál text na pomníku tak znie. Kde súdruhovia urobili chybu?“ napísala Zuzana.

 

 

 

 

Pod novým textom bude uvedený aj nápis „Mesto Trnava, 1. apríla 1945“, ktorý označuje deň oslobodenia Trnavy. V prípade zmeny textu ide skôr o opravu faktografickej chyby, pretože Sovietska armáda vznikla až vo februári 1946 a jej predchodkyňou bola Červená armáda.

Prečítajte si viac: