FOTO: Ulica Jána Bottu sa zmenila na nelegálny zberný dvor. Chýba systém, alebo ľudská zodpovednosť?


Obyvatelia Trnavy sú znepokojení odpadom okolo kontajnerov na ulici Bottu

FOTO: Ulica Jána Bottu sa zmenila na nelegálny zberný dvor. Chýba systém, alebo ľudská zodpovednosť?
Galéria: 3 fotky
Foto: FB/Trnava

Na Facebookovej stránke skupiny Trnava sa objavil príspevok, ktorý rozpútal vášnivú diskusiu o probléme s odpadom v meste. Pani Martina zverejnila fotografie z ulice Jána Bottu, na ktorých sú vedľa smetných košov vyhodené staré spotrebiče a posteľ. K fotografiám pridala komentár: „Hanbím sa za to, ako tu žijeme,“ čím poukázala na neporiadok a nezodpovedné správanie niektorých obyvateľov.

Martinin príspevok rýchlo vyvolal reakcie a rozdielne názory členov skupiny. Medzi prvými sa ozval Matej, ktorý reagoval kritikou na samotný príspevok: „To, že je neporiadok okolo kontajnerov sa môže stať všade na svete, kde majú kontajnery a žijú tam ľudia. Aj v Paríži sa to deje, dokonca bežne, aj v iných mestách porovnateľných s Trnavou. Ľudia sú proste rôzni, aj fajn, aj takí, čo kašlú na pravidlá a slušnosť. To sa dá pochopiť. Čo naozaj nechápem je to, že niekto odfotí neporiadok okolo kontajnerov a uteká s tým na internet, aby mohol napísať, že sa hanbí, ako tu žijeme. Akože prečo to robíte, pani?“

Pani Martina na Matejovu kritiku odpovedala argumentom, že smetné koše sú určené na odhadzovanie odpadu dovnútra, nie vedľa nich. Zdôraznila, že existujú rôzne druhy kontajnerov pre plast a papier, a pre väčší či stavebný odpad sú k dispozícii zberné dvory. „Toto učia deti na základnej škole, ako sa triedi a vyhadzuje,“ dodala s dôrazom na základné pravidlá triedenia odpadu.


Galéria: 3 fotky

Diskutujúca Andrea sa tiež zapojila do debaty s názorom, že hoci je takéto správanie nevhodné, môžu existovať objektívne dôvody, prečo ľudia vyhadzujú veľký odpad pri smetných košoch. Podľa nej sa zberných dvorov znížil počet a nie každý má možnosť vyviezť odpad na zberný dvor. Poukázala na príklad z menších miest, kde mestské služby zabezpečujú mobilný zber odpadu v pravidelných intervaloch. „Neospravedlňuje, ale možno chyba je aj v systéme… Nie každý má auto, nie každý vie o zberných dvoroch. Osveta by trošku pomohla,“ uzavrela Andrea.

Na tento názor zareagoval pán Ľuboš, ktorý upozornil, že Trnava prevádzkuje až päť zberných dvorov a je možné využiť aj služby spoločnosti FCC. Tvrdí, že Trnava má na počet obyvateľov jednoznačne najviac zberných dvorov v rámci Slovenska, a preto problém nevníma ako nedostatok zberných možností.

Diskusia na sociálnej sieti ukázala, že problém odpadkov v Trnave nie je len otázkou infraštruktúry, ale aj ľudskej zodpovednosti a osvety. Zatiaľ čo niektorí volajú po lepšom informovaní obyvateľov a zlepšení systému zberu odpadu, iní považujú za kľúčové zvýšiť osobnú disciplínu a dodržiavanie pravidiel triedenia odpadu. Jedno je však isté – otázka čistoty a poriadku v uliciach Trnavy ostáva aktuálnym problémom, ktorý by mal byť riešený spoločne s mestskými úradmi a občanmi.





Košice
Bratislava
Žilina
Nitra
Žilina
Trenčín
Prešov
Trenčín
Bratislava
Nitra
Košice
Banská Bystrica
Prešov
Banská Bystrica