Oslavy SNP pod dohľadom vyše 1 000 policajtov. Ako sa dostať na podujatie bez problémov a na čo nezabudnúť?


Foto: Oslavy SNP pod dohľadom vyše 1 000 policajtov. Ako sa dostať na podujatie bez problémov a na čo nezabudnúť? Foto: Facebook/Ministerstvo obrany Slovenskej republiky

Zajtrajšie oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici budú pod prísnym dohľadom bezpečnostných zložiek. Minister obrany SR Robert Kaliňák a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok sa na tlačovej konferencii vyjadrili k opatreniam, ktoré majú zabezpečiť hladký priebeh podujatia.

Na zabezpečenie bezpečnosti osláv bude nasadených 1 141 policajtov, ktorých podporí 135 ďalších príslušníkov bezpečnostných zložiek. Počas podujatia budú na mieste aj policajti v civile, aby mohli účinne reagovať na akúkoľvek situáciu. „Každá veľká akcia je riziko v dnešnej dobe. Pracujeme so všetkými informáciami a nič nepodceňujeme. Policajtov bude dostatok na oslavách aj uniformovaných aj neuniformovaných,“ uviedol viceprezident policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť, Rastislav Polakovič.

Tlačová konferencia, Zdroj/Facebook-Ministerstvo obrany Slovenskej republiky


Ako sa dostanem na akciu?

Vstup na podujatie bude riadený cez tri vchody. Hlavný bude situovaný od hotela LUX, ďalšie dva budú pri múzeu a pamätníku SNP. Pri vstupe budú umiestnené monitorovacie rámy, ktoré zabezpečia kontrolu každého návštevníka. Organizátori upozorňujú, že nie je dovolené priniesť nebezpečné predmety ako nože a čokoľvek čo by mohlo ohroziť bezpečnosť a zdravie druhých.

Robert Kaliňák oznamuje návštevníkom, že prehliadku si bude možné pozrieť z oboch strán cesty, teda aj zo strany od rieky Hron. Tam sa však ako návštevník musíte dostať včas, pretože vstup pre divákov bude neskôr uzavretý. Po uzávere bude prístup možný len od vzdialenejších križovatiek.

Program bude prebiehať na hlavnom pódiu pri pamätníku SNP a zároveň budú pripravené sprievodné aktivity v areáli parku SNP a v jeho okolí.


Hlavný vstup bude pri hoteli LUX, Zdroj/ASB.sk


Nezabudnite si občerstvenie

Pre očakávaný počet návštevníkov, ktorý sa odhaduje na tisíce, budú pripravené stánky s občerstvením a pitnou vodou. Robert Kaliňák však upozornil, že nie je možné presne zistiť koľko návštevníkov sa osláv zúčastní, preto odporúča priniesť si aj vlastné nápoje a jedlo.

Policajné zložky sú na mieste prítomné už od nedele 25. augusta, kvôli nácvikom programu, ktoré sa konali koncom víkendu a začiatkom týždňa. Polícia bude počas osláv koordinovať dopravu, aby sa predišlo dopravným zápcham, a zabezpečí plynulý pohyb ľudí. Niektoré hlavné cesty, vrátane R1 a 1/66, budú dočasne uzavreté. Obmedzenia budú naozaj rozsiahle, vzhľadom k tomu, že vojenská prehliadka má na dĺžku 3 kilometre.

Tlačová konferencia, Zdroj/Facebook-Ministerstvo obrany Slovenskej republiky


Prvá hrozba už bola zaznamená

Bezpečnostné zložky budú obzvlášť ostražité, pretože včera zaznamenali bombovú hrozbu, ktorá bola zaslaná prostredníctvom e-mailu. Polícia podľa slov Polakoviča podnikla všetky potrebné kroky na preverenie tohto incidentu a zaistila bezpečnosť podujatia.



Zdroj: Facebook/Ministerstvo obrany Slovenskej republiky