×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Výbuch garáže v Trnave má prvú obeť. Zomrel známy Trnavčan, architekt Pavel Ďurko, bol tvorcom viac ako 30 objektov


Foto: Výbuch garáže v Trnave má prvú obeť. Zomrel známy Trnavčan, architekt Pavel Ďurko, bol tvorcom viac ako 30 objektov Foto: FB Mestská televízia Trnava

Architekt Pavel Ďurko patril medzi známe osobnosti Trnavy. Jeho architektonická tvorba ovplyvnila výzor mesta, jeho viacerých objektov, ale aj kaštieľa vo Voderadoch, či kúrie v Bučanoch. Pavel Ďurko bol v Trnave tvorcom viac ako tridsiatich objektov.

„Pali, zajtra si mal sprevádzať prehliadku v našom milovanom Kreatívnom centre Trnava. Neprídeš už osobne. No vieme, že tam budeš s nami, aj s ďalšími kreatívnymi dušami už navždy. Od prízemia, cez poschodie. Aj v nádhernom podkroví. Tvoj zvučný hlas sa už navždy v našich spomiekach ponesie nádvorím,“ rozlúčilo sa s architektom Kreatívne centrum Trnava.


Pavel Ďurko sa venoval tiež obnove historických pamiatok, univerzitných budov, mestských priestorov a hradieb. Známy architekt zomrel na následky zranení po výbuchu v rodinnom dome v Trnave. Bol otcom piatich detí.


K výbuchu došlo minulý piatok na Botanickej ulici v Trnave. Zranili sa štyri osoby z toho dve ťažko. 50 a 20-ročného muža previezli záchranári letecky do nemocníc v Bratislave a Košiciach s ťažkými popáleninami.

Ku skutku malo prísť nesprávnou manipuláciou horľavých látok, ktoré boli použité v uzavretom priestore garáže. Následne došlo k výbuchu a vznieteniu, pri ktorom sa zranila jedna žena a traja muži,“ uviedla polícia v príspevku na sociálnej sieti.


Pavel Ďurko patril k popredným predstaviteľom architektonického ateliéru DV, podieľal sa na novom dizajne Námestia SNP, kreatívneho centra, obytných budov na Koniarekovej a Botanickej ulici, pastoračného centra na Prednádraží, či kaštieľa vo Voderadoch a Nyáriovskej kúrie v Bučanoch.

 

Prečítajte si viac: