×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Posledná rozlúčka s obľúbeným architektom Pavlom Ďurkom bude tento týždeň. Zomrel na následky výbuchu v garáži


Foto: Posledná rozlúčka s obľúbeným architektom Pavlom Ďurkom bude tento týždeň. Zomrel na následky výbuchu v garáži Foto: Mestská televízia Trnava

Vo veku 50 rokov zomrel v stredu 28. augusta 2024 významný architekt a bývalý zamestnanec Mesta Trnava Pavel Ďurko.  Bol najvýznamnejšou osobnosťou architektúry v Trnave v oblasti obnovy historických budov. Vďaka jeho talentu a láske k architektúre je v Trnave mnoho významných rekonštrukcií a stavieb, ktoré nesú jeho meno.


Svoju vášeň k ochrane pamiatok pretavil do obnov množstva historických pamiatok v Trnave. Medzi najvýznamnejšie patria Námestie SNP v Trnave, Kreatívne centrum na Hlavnej 17, budova Seminára sv. Štefana – Stephaneum, a tiež obnova mestských hradieb či karnera za Bazilikou sv. Mikuláša.

Z plánovaných projektov mesta Trnava pripravil kompletnú projektovú dokumentáciu k rekonštrukcii Emmerovej vily v Ružovom parku, a tiež k obnove verejného priestoru pred obchodným domom Jednota na Paulínskej ulici.


Pavel opustil tento svet, navždy však zostane v srdciach tých, ktorí ho poznali a jeho piatich detí. Pripomínať ho budú budovy a ulice mesta, ktoré tak miloval. Vďaka nemu ostáva história Malého Ríma živá aj naďalej


Zomrel po výbuchu v garáži

Známy architekt zomrel na následky zranení po výbuchu v rodinnom dome v Trnave. K výbuchu došlo predminulý piatok na Botanickej ulici v Trnave. Zranili sa pri ňom štyri osoby z toho dve ťažko. 20-ročného mladíka previezli záchranári letecky do nemocnice v Košiciach s ťažkými popáleninami, Slovenskom prebehla výzva aj na darovanie krvi.

Ku skutku malo prísť nesprávnou manipuláciou horľavých látok, ktoré boli použité v uzavretom priestore garáže. Následne došlo k výbuchu a vznieteniu, pri ktorom sa zranila jedna žena a traja muži,“ uviedla polícia v príspevku na sociálnej sieti.


Pavel študoval na Fakulte architektúry, na katedre tvorby a ochrany v pamiatkovom prostredí na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave. Od roku 2001 do 2008 pôsobil na mestskom úrade ako architekt pre oblasť Mestskej pamiatkovej rezervácie a ochrane kultúrnych pamiatok. V posledných rokoch tvoril v Ateliéri DV.

Posledná rozlúčka s Pavlom Ďurkom bude 4. septembra o 15:00 hod. na cintoríne na Ulici Terézie Vansovej.

Prečítajte si viac: