×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

FOTO: Nový blahorečený Slovák Ján Havlík pochádzal z Duboviec a zomrel počas komunistického prenasledovania


FOTO: Nový blahorečený Slovák Ján Havlík pochádzal z Duboviec a zomrel počas komunistického prenasledovania
Galéria: 17 fotiek
Foto: Svet kresťanstva

Na mariánskom pútnickom mieste v Šaštíne sa v sobotu zhromaždilo približne 13-tisíc ľudí, aby boli svedkami historického okamihu – blahorečenia Jána Havlíka. Tento čin, ktorý viedol taliansky kardinál Marcello Semeraro, prefekt Dikastéria pre kauzy svätých, zdôraznil odvahu a vytrvalosť Havlíka pri obrane kresťanských hodnôt v čase totality.

„Som dojatý, keď vidím tisíce ľudí,“ vyjadril sa apoštolský nuncius na Slovensku, Nicola Girasoli, ktorý počas slávnostnej omše vyzdvihol Havlíkovu neochvejnú odvahu šíriť a brániť kresťanskú vieru, aj keď mu to bolo zakázané. Hlavný celebrant kardinál Semeraro  pripomenul, že Ján Havlík bol od začiatku človekom nádeje a táto čnosť ho sprevádzala počas celého života, vrátane jeho rozhodnutia stať sa nasledovníkom svätého Vincenta de Paul.

Mučeník komunistického režimu

Ján Havlík sa narodil 12. februára 1928 v Dubovciach. V roku 1949 vstúpil do Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul. S príchodom totalitného komunistického režimu začalo pre Havlíka a jeho spolubratov obdobie prenasledovania. V roku 1951 ho zatkla Štátna bezpečnosť a bol podrobený krutým výsluchom a mučeniu, ktorých cieľom bolo získať „priznanie“ k protištátnej činnosti. Havlík bol najprv odsúdený na desať rokov väzenia, neskôr mu trest sprísnili na jedenásť rokov za pokračovanie misijnej služby medzi spoluväzňami.

Jeho roky strávené v jáchymovských uránových baniach a v Ruzyni zanechali na jeho zdraví nezmazateľné následky. Po prepustení v októbri 1962 žil ešte tri roky, kým 27. decembra 1965 zomrel vo veku 37 rokov. Jeho smrť bola dôsledkom brutálnych podmienok v komunistických väzniciach, ktoré podlomili jeho zdravie.


Galéria: 17 fotiek

Inšpirácia pre súčasnosť

Blahorečenie Jána Havlíka, ktoré sa konalo po šiestich rokoch od posledného slovenského blahorečenia, pripomína veriacim dôležitosť vytrvalosti vo viere a obrane kresťanských hodnôt. „Ján Havlík je mimoriadne aktuálny aj pre nás, aby sme premáhali ducha pomsty a odpovedali na útoky tvorivo, dobrom,“ zdôraznil bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Generálny predstavený vincentínov Tomaž Mavrič podotkol, že Havlíkova oddanosť svojmu povolaniu a viera sú príkladom pre súčasných kresťanov, ktorí aj dnes čelia prenasledovaniu v rôznych častiach sveta. Slávnostnému aktu predchádzala deväťdňová duchovná príprava veriacich po celom Slovensku, ktorí sa spájali v modlitbách, aby sa nielen vonkajšie, ale aj vnútorné aspekty slávnosti dotkli ich sŕdc. Blahorečenie Jána Havlíka je ďalším míľnikom v histórii slovenskej cirkvi, ktorá si pripomína silu viery a odvahu jednotlivcov aj v tých najtemnejších obdobiach dejín.



Prečítajte si viac: