×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

V Sobotišti našli v starom dome nápis od pôvodného majiteľa. Výstavbu datujú k druhej polovici 18. storočia


Foto: V Sobotišti našli v starom dome nápis od pôvodného majiteľa. Výstavbu datujú k druhej polovici 18. storočia Foto: FB/Pamiatkový úrad SR

 

 

 

 

Krajský pamiatkový úrad Trnava pri posudzovaní návrhu na výstavbu nového rodinného domu v Sobotišti zistil, že plánovaná stavba má byť umiestnená na mieste, kde stál historický ľudový dom v oblasti známej ako Kadlečíkovci.

 

 

 

 


 

Počas následnej obhliadky objavili pamiatkari na trámovom strope nápis JAN KADLECÍK POStAWIL IZBU IEta PANE 1788 (alebo 1799) - Ján Kadlečík postavil izbu (dom) v roku 1788 (1799), o ktorom súčasní majitelia domu nevedeli.

Hoci dom nie je pamiatkovo chránený a jeho stav bol už pri obhliadke havarijný, pamiatkari v spolupráci s majiteľmi zabezpečili zachovanie nálezu. Nápis je dočasne uložený v zrekonštruovanej hospodárskej budove a neskôr bude umiestnený v novom altánku alebo letnej kuchyni.

FB/Pamiatkový úrad SR

„Uvedené meno a priezvisko Ján Kadlečík nám potvrdzuje, že išlo o usadlosť rodiny Kadlečíkovcov pomenovanej podľa staviteľa a uvedený rok je rokom postavenia domu. Nájdený nápis na prievlaku domu nám nielenže datoval postavenie samotného domu, ale aj prepojil konkrétneho človeka so stavbou, čo pre obdobie 18. storočia vo vidieckom prostredí vôbec nie je obvyklé,“ uvádza Krajský pamiatkový úrad Trnava.

 

 

 

 

Aj keď cirkevné matriky zaznamenávajú viac osôb menom Ján Kadlečik, na základe dostupných informácií, aj bez podrobného genealogického výskumu sa najpravdepodobnejšie jedná o Jána Kadlečíka, ktorý sa 17. apríla 1786 ako 40-ročný vdovec oženil s vdovou Annou.

Ako miesto bydliska je uvedené Neo lazy a jeho prvá manželka Alžbeta zomrela rok predtým. Na základe týchto údajov sa predpokladá, že Ján s deťmi z prvého manželstva a deťmi svojej druhej manželky, možno aj spoločnými deťmi, potreboval viac priestoru, a preto sa rozhodol postaviť nový dom, respektíve izbu, ako je uvedené na trámovom prievlaku.

Prečítajte si viac: